Ποιοι διεθνείς «παίκτες» ετοιμάζονται να μπουν στην ελληνική αγορά ενέργειας

Οριστικοποιείται το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από το αρμόδιο υπουργείο.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταίρων την Τρίτη.

Παράλληλα, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακές εταιρίες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συγκεκριμένο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ιταλικής Edison.

Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ