Ποιοι επαγγελματίες θα πρέπει να εξοπλιστούν άμεσα με POS

Ποιοι επαγγελματίες θα πρέπει να εξοπλιστούν άμεσα με POS

Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν πληρωμές με πλαστικό χρήμα. 

Πλέον, σχεδόν όλα τα καταστήματα θα υποχρεωθούν να παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αποπληρώνουν τις οφειλές τους χρησιμοποιώντας κάρτες και όχι μετρητά. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθολική τοποθετηση μηχανών POS στο εμπόριο. 
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να ζητήσει και από τους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ταβέρνες και άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών (δηλαδή τους ορισμένες ομάδες επιχειρηματικών «υψηλού κινδύνου») να εφοπλιστούν άμεσα, δηλαδή έως το καλοκαίρι, με συσκευές POS για να δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα προστεθεί άλλη μια ομάδα επαγγελματιών και στη συνέχεια η επόμενη ομάδα επαγγελματιών θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να εξαιρέσει από την υποχρέωση να δέχονται κάρτες τα σημεία πώλησης καπνού, τα μικρά παντοπωλεία, τα περίπτερα, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση.

Αναφερόμενη στα μηχανήματα POS η υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου, σημείωσε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η καθυστέρηση του υπουργείου να δημοσιοποιήσει την σχετική εγκύκλιο δημιουργεί αφενός πρόβλημα στο εμπόριο και στους διάφορους κλάδους των επαγγελματιών καθώς οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τα ακριβή πότε και πως θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο  ενώ αφετέρου, οι καταναλωτές βρίσκονται επίσης στο άγνωστο διότι δεν ξέρουν αν πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις ή να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις κάρτες τους.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το τί θα εφαρμοστεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω e-banking και αν τελικά αυτές θα προσμετρούν ή όχι στο “χτίσιμο” του αφορολόγητου.