Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι παγκοσμίως

pixabay.com

Αν μη τι άλλο, ζούμε σε έναν κόσμο εξαιρετικής μεταβλητότητας και αστάθειας, που συνοδεύεται από ένα διαρκές συναίσθημα αλλαγής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον καλείται να αντεπεξέλθει το παγκόσμιο επιχειρείν, με πολλούς κινδύνους να απειλούν το παγκόσμιο εταιρικό γίγνεσθαι.

Οι «παγίδες» ποικίλλουν: από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες μέχρι φυσικές καταστροφές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Allianz παρουσιάζει έρευνά της για τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι

1 Διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού

2 Κρούσματα κορωνοϊού, περιοριστικά μέτρα

3 Εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, παραβιάσεις δεδομένων, πρόστιμα και κυρώσεις

4 Εξελίξεις στην αγορά: Μεταβλητότητα, ανταγωνισμός / νεοεισερχόμενοι, M&A, στασιμότητα, διακύμανση της αγοράς

5 Νομοθεσία / Κανονισμοί Αλλαγές, ρυθμιστικά εμπόδια, εμπορικοί πόλεμοι, δασμοί οικονομικές κυρώσεις, Brexit, διάσπασης της ευρωζώνης

6 Φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές

7 Εκρήξεις

8 Μακροοικονομικές εξελίξεις

9 Κλιματική Αλλαγή

10 Πολιτικές εξελίξεις

Άλλοι κοινωνικοοικονομικοί επιχειρηματικοί κίνδυνοι

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει κατά + 4,4% το 2021, έναντι ύφεσης -4,5% από το 2020.  Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια βόμβα χρέους ύψους 277 τρισ. Τα αυξανόμενα ποσοστά αθέτησης πληρωμών παραμένουν επίσης βασική ανησυχία.

Κίνδυνοι όπως οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, η έκρηξη της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 προκάλεσε ζημιές 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία έχουν κλιμακωθεί σε αριθμό και διάρκεια παγκοσμίως, λαμβάνοντας τη μορφή αστικών αναταραχών και διαμαρτυριών. Τέτοιες καταστάσεις συχνά υποτιμώνται, αλλά οι απώλειες μπορούν να φτάσουν σε δισεκατομμύρια δολάρια.