Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από το ισχυρό δολάριο

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από το ισχυρό δολάριο

Γιατί η μεγάλη άνοδος του δολαρίου εκφοβίζει τις αναδυόμενες αγορές - Τι εκτιμούν οι αναλυτές. 

Η ταχεία άνοδος του δολαρίου – η ταχύτερη εδώ και 40 χρόνια – είναι πολύ καλή για τους αμερικανούς τουρίστες, αλλά επώδυνη για πολλές χώρες του εξωτερικού και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι χώρες των αναδυόμενων αγορών πλήττονται αναμφισβήτητα περισσότερο. «Οι αναδυόμενες αγορές αισθάνονται τη σφοδρότητα του δολαρίου», λέει ο Τζεφ Λέιμαν, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της BKD Wealth Advisors στο Σεντ Λούις. «Πλήττονται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις».

Πέραν των συναλλαγματικών δεινών, οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης πολιτικά προβλήματα, τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές αρχίζουν να τις αποφεύγουν. Το Μάρτιο επένδυσαν μόνο 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές εταιρειών και ομόλογα των αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με το Institute of International Finance.

Από το 2010, οι αναδυόμενες αγορές κατά μέσο όρο λάμβαναν πολύ περισσότερα κεφάλαια σε επενδύσεις, περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Η απώλεια της αξίας του χρήματος των αναδυόμενων αγορών: Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ταχύτητα του δολαρίου. Το δολάριο έχει κερδίσει 8% σε σύγκριση με πολλά αναδυόμενα νομίσματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με την St. Louis Federal Reserve Bank.

Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, αυτό γίνεται πολύ χειρότερο για ορισμένα νομίσματα. Το δολάριο Αμερικής έχει κερδίσει 61% έναντι του ρουβλίου Ρωσίας, 43% έναντι του ρεάλ της Βραζιλίας και 19% έναντι της λίρας Τουρκίας κατά το περσινό έτος.

Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τις αναδυόμενες χώρες και τις επιχειρήσεις που έχουν χρέος που είναι εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ. Η αποπληρωμή αυτού του χρέους σε δολάρια γίνεται όλο και πιο ακριβή, καθώς πληρώνουν με το τοπικό τους νόμισμα που χάνει γρήγορα την αξία του.

Χώρες όπως η Τουρκία, το Μεξικό και η Ινδονησία έχουν 20% ή μεγαλύτερο ποσοστό του δημόσιου χρέους τους εκφρασμένο σε νόμισμα που δεν είναι δικό τους, σύμφωνα με μια έκθεση της Moodys. Για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το πιο ακριβό χρέος σημαίνει χαμηλότερα κέρδη και πτώση των τιμών των μετοχών.

Οι μετοχές είναι πλέον σε τιμές ευκαιρίας, αλλά αυτό ίσως δεν αρκεί: Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι σχετικά φθηνές σε σύγκριση με τις μετοχές στην Αμερική, αλλά η συναλλαγματική πτώση διώχνει τους ξένους επενδυτές. Όταν θελήσουν να μετατρέψουν τα κέρδη τους σε δολάρια, ένα νόμισμα που βρίσκεται σε υποχώρησει θα ακυρώσει μέρος ή το σύνολο των κερδών.

Ο δείκτης S&P 500 είχε μια δύσκολη πορεία το 2015, αλλά ακόμα είναι ενισχυμένος κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε αντίθεση, ο δείκτης MSCI Emerging Market είναι κάτω κατά 1,5%.

«Το νόμισμα – πρώτη φορά απ’ όσο θυμάμαι εδώ και πολλά χρόνια – θα υπερκαλύψει το υποκείμενο όφελος από την αποτίμηση και την ανάπτυξη», λέει ο Λέιμαν.

Φόβοι για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ: Αλλά αυτοί εκτείνονται πέραν του δολαρίου. Η Τζάνετ Γέλεν θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν επωφεληθεί από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας: οι επενδυτές που αναζητούν μεγαλύτερα κέρδη αγοράζουν ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες έχουν υψηλότερα επιτόκια.

Οι επενδυτές ήδη τρόμαξαν το Μάιο του 2013, όταν ο τότε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε σταδιακά το πρόγραμμα τόνωσης. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχασαν 16% μέσα σε έξι εβδομάδες.

Με τις αγορές να αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα υψηλού κινδύνου ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και κινούνται σταδιακά προς τα ομόλογα των ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα προβλήματα: Η εναλλακτική των αναδυόμενων αγορών είναι συνήθως τα εμπορεύματα, αλλά όχι φέτος. Ένα βαρέλι πετρελαίου κοστίζει μόλις 48 δολάρια σήμερα, αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια που ήταν περίπου πριν από έξι μήνες.

Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία, η οποία ήδη πλήττεται από τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις. Πέρα από το πετρέλαιο, η επιβράδυνση στην Κίνα πιέζει τις τιμές των πάντων, από τα μέταλλα μέχρι τις καλλιέργειες. Η Βραζιλία πλήττεται από την υποχώρηση των τιμών του καφέ, της ζάχαρης και της σόγιας.

«Τα πράγματα που εξάγονται μειώνονται σε αξία … και οι υποχρεώσεις που είναι σε δολάρια αυξάνουν,» λέει ο Τζέιμς Κάρον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley. «Αυτό είναι διπλό πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Νέος Κόσμος των επιχειρήσεων