Ποιοι κερδίζουν πραγματικά από την εξάπλωση του κορωνοϊού

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τη χρηματιστηριακή κρίση οι επενδυτές. Ποιες μετοχές στις ΗΠΑ δείχνουν να μπορούν να επιδείξουν… αντισώματα. Τι καλείται να αποδείξει το Bitcoin εν μέσω πανδημίας.

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, ο πανικός φαντάζει ως λογική αντίδραση. Αν δεν ανησυχήσουμε και τώρα, πότε θα το κάνουμε; Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του κλάδου υγείας αγωνίζεται για να βρει λύσεις ενάντια στην πανδημία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Και βέβαια ποιο θα είναι πραγματικά το κόστος. Η πανδημία ανέστρεψε την παγκόσμια οικονομία στον πυρήνα της.

Όποιος ξεστομίζει την περιβόητη φράση «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», δεν προκαλεί πλέον το ενδιαφέρον, αλλά τον εκνευρισμό. Η πρώτη αντίδραση απέναντι του περιλαμβάνει ενέργειες που δεν θα έβλεπες ποτέ γραμμένες στα βιβλία του Ζαμπούνη. Δεν παύει όμως να ισχύει. Η ζωή συνεχίζεται, έστω και αν δεν πορεύεται με τον επιθυμητό τρόπο.

Η νευρικότητα δεν έχει κοπάσει στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο ρυθμός που από το θετικό πρόσημο την μια ημέρα, συνεχίζει με αρνητικό την επόμενη, θυμίζει περιστρεφόμενη πόρτα. Η υψηλή μεταβλητότητα φοβίζει τους ερασιτέχνες που δεν διαθέτουν εμπειρία και ψυχραιμία. Ενθαρρύνει τους τζογαδόρους που συμπεριφέρονται στις αγορές λες και παίζουν στο καζίνο. Υπάρχει και η συνετή πλευρά όμως. Οι υπεύθυνοι επενδυτές, σε τέτοιες καταστάσεις μειώνουν τον κίνδυνο, ελαττώνοντας τις επενδυτικές θέσεις τους και αυξάνοντας τα μετρητά.

Ωφελημένοι είναι και όσοι διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά! Αναμφίβολα σε κάποιους κλάδους και επιχειρήσεις όχι μόνο ανέβηκε ο τζίρος, αλλά ο περιορισμός στις μετακινήσεις αναμένεται να τους δοθεί ώθηση για το μέλλον.

Μία επιλογή που θα μπορούσε να σκεφτεί εύκολα ο καθένας, αφορά τον παγκόσμιο ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την Amazon (AMZN). Μόνο απίθανο δεν είναι το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να στραφούν προς αυτή την διέξοδο για τις αγορές τους, ακόμα και μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα συνειδητοποιήσουν την διευκόλυνση που υπάρχει από τις on-line αγορές, ακόμα όσοι μέχρι χθες δεν ενδιαφερόντουσαν.

Η περίπτωση να κάθονται όλοι σπίτι με άφθονο ελεύθερο χρόνο, δεν υπήρχε ούτε στα ποιο τρελά όνειρα των ανθρώπων της Netflix (NFLX). Να όμως που πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να σκεφτούμε πως η τηλεθέαση, όπως λογικά και οι συνδρομητές, θα αυξηθούν. Πράγματι το επιβεβαίωσε μια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την AT&T. Το steaming που αφορά το Netflix, έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Η Disney (DIS) που πριν λίγους μήνες ξεκίνησε και αυτή συνδρομητικό κανάλι, δεν θα προβάλει στους κινηματογράφους όπως υπολόγιζε το Frozen 2. Θα το συμπεριλάβει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της και με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει νέους συνδρομητές. Η μεγάλη ζημιά από πλευράς εσόδων για την DIS αφορά τα θεματικά πάρκα της, τα οποία αναγκάστηκε να κλείσει. Επίσης πρόβλημα είναι πως έχει σταματήσει η παραγωγή σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Κερδισμένη είναι η Zoom Video Communications (ZM), η οποία διαθέτει την ομώνυμη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων. Αντίθετα με την γενικότερη καταθλιπτική εικόνα της αγοράς, μέσα σε 3 μήνες διπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της. Πλέον διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.400! Το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως πολλοί επενδυτές μπέρδεψαν την εταιρία με μια μικρή κινέζικη των 10 υπαλλήλων, που διαπραγματεύεται στην Over The Counter αγορά, την ZOOM Technologies (ZOOM). Από το 1 δολάριο βρέθηκε στα 20!

Διασκεδαστικό βέβαια είναι αν δεν την έχεις πατήσει ο ίδιος.

Συμπέρασμα

Παίζω χρηματιστήριο. Τι παραπλανητική έκφραση. Παιχνίδι είναι όταν μαζεύεστε στο οικογενειακό τραπέζι και παίζετε χαρτιά με φασόλια. Το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν ανοίγεις ένα μαγαζί, δεν θα πεις ποτέ ότι παίζεις τον επιχειρηματία!

Για να βγεις κερδισμένος πάνω από όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Οι Έλληνες επενδυτές, όσοι τουλάχιστον έχουν απομείνει ακόμα όρθιοι από το τσουνάμι της δεκαετούς κρίσης, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να απαλλαγούν από την οδυνηρή εσωστρέφεια. Να στραφούν προς την αμερικάνικη αγορά.

Ο λόγος δεν είναι μόνο πως αμερικάνικη οικονομία ήταν εξαιρετικά δυνατή, ενώ η ελληνική ήταν αδύναμη, άρα οι πιθανότητες κέρδους αυξάνονται. Το βασικότερο κίνητρο είναι οι περισσότερες ευκαιρίες, καθώς περιλαμβάνει χιλιάδες εταιρίες, από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο πιο ελκυστικός τομέας αυτή τη στιγμή είναι της υγείας. Αν χρειαζόμαστε κάτι τώρα, αυτά είναι φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Μια άλλη κατηγορία που σημειώνει κέρδη είναι τα funds που σχετίζονται με ομόλογα. Είναι και άλλα, όπως ο κλάδος των on-line παιχνιδιών.

Επιλογές υπάρχουν. Αρκεί να έχεις διάθεση να αφοσιωθείς στην μελέτη.

Τι γίνεται με το bitcoin

Το bitcoin άλλοι το αντιμετωπίζουν σαν νόμισμα, άλλοι σαν μετοχή, άλλοι σαν εμπόρευμα. Στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία από μόνο του. Έχει στοιχεία από όλα. Όσο και αν το κατηγορούν οι πολέμιοι του, έχει μια ιδιότητα που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς στα σοβαρά: την σπανιότητα.

Η ποσότητα των κρατικών νομισμάτων μπορεί να αυξηθεί κατά το δοκούν. Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός. Κι όταν φτάνουν στο όριο, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ανακαλύπτουν άλλο ένα παράθυρο από το οποίο επιτρέπεται να διοχετεύσουν ρευστότητα στο σύστημα. Ούτε η ποσότητα των μετοχών είναι σταθερή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να διπλασιαστεί. Κι αν δεν φτάσει, ποιος εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει μια καινούργια.

Ο χρυσός είναι το μοναδικό από τα εμπορεύματα που όντως έχει μια σπανιότητα, αλλά και αυτή αμφισβητείται, καθώς σε κάποιο βαθμό επηρεάζεται από την τιμή του. Αν για παράδειγμα δεκαπλασιαστεί η αξία του, οι προσπάθειες για εξόρυξη θα ενταθούν.

Το μόνο που ο ρυθμός παραγωγής του είναι αυστηρά καθορισμένος και καταλήγει μειούμενος, είναι το bitcoin. Γιατί; Επειδή δεν ορίζεται από τις ανθρώπινες ανάγκες ή επιθυμίες. Είναι προκαθορισμένος. Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Για αυτό η κεφαλαιοποίηση του βρίσκεται τόσο ψηλά.

Μην σας ενοχλούν οι έντονες διακυμάνσεις της τιμής του. Το bitcoin έχει σχεδιαστεί για συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην τιμή. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Η πανδημία αποτελεί την μεγάλη του ευκαιρία να το αποδείξει.