Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τις αγορές μετοχών – Φόβοι για ακραία «διόρθωση»

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τις αγορές μετοχών – Φόβοι για ακραία «διόρθωση»
Photo: pixabay.com

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς λόγω και της νέας, εξαιρετικά μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, το μακροοικονομικό περιβάλλον αρχίζει να περιπίπτει σε «σκληρές» ατραπούς, με την ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη να διογκώνεται, όπως επισημαίνει η Barclay’s.

Σε πρόσφατη έρευνά της, η βρετανική τράπεζα συνέστησε στους πελάτες της, αλλά και στους επενδυτές γενικότερα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τον όποιο κίνδυνο.

«Ο συνδυασμός δεδομένων δεν προμηνύει άλλες θετικές εκπλήξεις, με τις ελλείψεις στην προσφορά πρώτων υλών να προκαλούν σκεπτικισμό και απαισιοδοξία. Σε αυτή την κατάσταση συμβάλλουν και οι περιορισμοί τους οποίους έχει επιβάλει η Κίνα σε διάφορες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και ο κίνδυνος που εγκυμονεί η παράλλαξη Δέλτα» αναφέρει ο αναλυτής του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Έρικ Καού. 

Όπως τόνισε, οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και η φούσκα στις αγορές χρηματιστηριακών αξιών, σε συνδυασμός με την πρόσφατη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, αποτελούν σαφή δείκτη δυσοίωνων εξελίξεων.

 «Τα χρηματιστήρια μέχρι στιγμής τα πάνε πολύ καλά, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο το reflation trading φτάνει στο τέλος του και η εναλλαγή τάσης θα ρίξει πολλούς από το ροζ συννεφάκι στο οποίο βρίσκονται».

Το φετινό καλοκαίρι, από άποψη ρευστότητας, είναι αδύναμο, αναφέρει ο Καού, ενώ παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες στέλνουν μεικτά σήματα, πότε επέκτασης και πότε σύσφιξης, μπερδεύοντας τους επενδυτές.

Τελευταία ευκαιρία για τις μετοχές αξίας, αλλά με προσοχή…

Σε έρευνα την οποία πραγματοποίησε η Citigroup για τους θεσμικούς πελάτες της, επεσήμανε ότι οι επενδυτές έχουν μέχρι στιγμής σαφή προτίμηση στις μετοχές αξίας, δηλαδή τις μετοχές εταιρειών που συνδέονται με τον οικονομικό κύκλο, π.χ. τράπεζες, Ενέργεια κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να υπάρξει ένα ακόμη τέτοιου είδους ράλι είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.

Ωστόσος, όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Τομπάιας Λέφκοβιτς, με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται με 40% μεταξύ  Ιουνίου 2020 και Ιουνίου 2021, απαιτείται επανεξέταση κινδύνου-ανταμοιβής.

«Σε ό,τι αφορά τις αγορές, σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης βραχυπρόθεσμα γύρω στο 10%. Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου με τους οποίους μιλάμε είναι ολοένα και πιο αισιόδοξοι, υποδηλώνοντας ότι το ποιοτικό σκηνικό συγχρονίζεται καλά με τους ποσοτικούς δείκτες μας» δήλωσε ο Levkovich. 

«Ενώ το ERP έχει πέσει από τα υψηλότερα επίπεδα πέρυσι, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι αυξημένοι, καθώς οι φιλικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας έχουν κόστος και οι επενδυτές το γνωρίζουν», δήλωσε ο Levkovich, καταλήγοντας: «Επιπλέον, η μείωση των επιτοκίων συνεπάγεται ότι οι προβλέψεις της Fed ή της ΕΚΤ για διαρκή επέκταση του ΑΕΠ δεν είναι ιδιαίτερα επιτακτικές».