Ποιοι βρίσκονται πίσω από τους ελληνικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων στη UBS

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τους ελληνικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων στη UBS
epa04862372 An archived picture dated 10 February 2015 of a UBS bank branch in Zurich, Switzerland. According to a UBS press released from 27 July 2015, UBS is to report adjusted profit before tax of 1.6 billion Swiss francs when presenting its Q2 2015 figures on 28 July 2015. EPA/ENNIO LEANZA

Ηθοποιοί, γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.

Περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί έπειτα από την έφοδο των εισαγγελικών αρχών στα γραφεία της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη διαρρεύσει, πρόκειται για άτομα που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, γιατροί και δικηγόροι, ενώ γίνεται αναφορά και για δύο γνωστούς ηθοποιούς. Μάλιστα σημειώνεται ότι η μία κατάθεση των 12 εκατ. ευρώ ανήκει σε επιχειρηματία.

Το μικρότερο ποσό που υπήρχε σε λογαριασμό που ελέγχθηκε ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη δρομολογήσει την ενημέρωση των καταθετών ούτως ώστε να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες που πιθανότατα προκύψουν για να αντιμετωπιστούν από τη δικαιοσύνη με μεγαλύτερη επιείκεια.

Από την έφοδο των εισαγγελικών αρχών στο γραφείο της τράπεζας και του εκπροσώπου της στην Ελλάδα έχουν κατασχεθεί σκληροί δίσκοι και αρχεία, ενώ όλες οι διαδικασίες ξεκίνησαν έπειτα από τη παράδοση της λίστας Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στις ελληνικές αρχές από τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Βεστφαλίας – Ρηνανίας, Βάλτερ Μπόργιανς.

Οι συνολικές καταθέσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ για το έτος 2006 και τα 2,5 δισ. ευρώ για το 2008. Συνολικά περιέχει 10.588 κωδικούς ονομάτων Ελλήνων καταθετών στην ελβετική μητρική UBS.