Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Πρέπει να γίνουν βήματα από τον Αναστασιάδη τονίζει ο Ακιντζί. Υστερα από 22 μήνες δεν υπάρχει αμφιβολία για τις προθέσεις του Προέδρου, λεει το ΑΚΕΛ. 

Το μυαλό του Νίκου Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, με το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις προεδρικές εκλογές του 2018, ισχυρίζεται ο Μουσταφά Ακκιντζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» της Κύπρου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλείται πληροφορίες που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει βήματα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά προσθέτει πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εννοεί να προετοιμάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει, επίσης, ότι έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Νίκο Αναστασιάδη εάν θα διαλυθούν.Για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα από τον Αναστασιάδη. Παράλληλα, απείλησε για άλλη μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ αργότερα αυτό το χρόνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απέρριψε ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι η σκέψη του Προέδρου Αναστασιάδη είναι μοιρασμένη μεταξύ της λύσης του Κυπριακού και τόνισε ότι προτεραιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είναι η λύση του Κυπριακού και όχι οι προεδρικές εκλογές.

«Υστερα από 22 μήνες διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί, δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη,» τόνισε ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο συνέντευξης του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην ίδια εφημερίδα. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, για να προσθέσει στο οπλοστ

Υπερβολική και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα μίλησε και για λανθασμένη τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο Α. Κυπριανού είπε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επαναρχίσει ο διάλογος αμέσως. «Δεν είναι η ώρα των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων», ανέφερε. Αναφερόμενος στην αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του αν είχε δίκαιο στα όσα ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ, είπε, αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η διαδικασία. Απέδωσε σκοπιμότητες στη στάση αποχής που τήρησε το ΔΗΣΥ στη Βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έλαβε υπόψη τις ισορροπίες, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Εξ άλλου, χαρακτήρισε προκλητική ανάρτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με φωτογραφία του πρώην ηγέτη του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαϊωάννου, να μιλά την τότε εποχή για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ερωτηθείς αν ο Γιώργος Λιλλήκας, είναι μια από τις επιλογές του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού, απάντησε ότι δεν υπήρξε επίσημη επαφή το τελευταίο διάστημα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, αλλά ανέφερε ότι έχει προσωπικές σχέσεις με διάφορους πολιτικούς αρχηγούς και πολιτικά πρόσωπα.