«Πικρό» καφέ μας κερνάει το υπουργείο Οικονομικών

«Πικρό» καφέ μας κερνάει το υπουργείο Οικονομικών

Επιπλέον φόρος 50% στον καφέ – η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Αύξηση έως και 50% αναμένεται στην τιμή του καφέ από τον νέο φόρο κατανάλωσης, αλλά και τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους από την επιβολή του νέου φόρου.

Ένας φόρος που σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τον κλάδο θα έχει αρνητικές συνέπειες «πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα». Ενδεικτικά όπως αναφέρει η Ένωση Καφεκοπτών, ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ απειλεί άμεσα με λουκέτο 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι περισσότερες εξ ’αυτών δε, οικογενειακές που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα λουκέτα δημιουργούν και άμεσο κίνδυνο παράλληλα, για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, οι επερχόμενες αυξήσεις θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες, όπως τον στιγμιαίο και τον ελληνικό στο ράφι του σούπερ μάρκετ και τον φραπέ ή τον ελληνικό στην καφετέρια. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές που στρέφονται σε φτηνούς καφέδες, θα επιβαρυνθούν επιπλέον από αύξηση της τάξης έως και 30%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, η συνολική αξία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και άρα η επιβολή του ειδικού τέλους έρχεται όντως να κλονίσει έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς τομείς.

Κι αυτό γιατί «αν προσπαθείς να μαζέψεις 60 εκατομμύρια ευρώ συρρικνώνοντας μια αγορά κατά 40% τότε απλά δεν βγαίνουν τα μαθηματικά και στην ουσία απλά «σκοτώνεις» μια δυναμική αγορά».