Πικρός… καφές

Πικρός… καφές

«Ράλι» ανόδου στην τιμή του καφέ, το 2014, με το... «καλημέρα».

Για τον καφέ, χρειάζεται νερό. Κι όχι μόνον στην καφετιέρα! Η παράτερη για την εποχή λοιπόν ξηρασία των τελευταίων δύο μηνών στα εδάφη της Νο1 παραγωγού καφέ διεθνώς, της Βραζιλίας, δεν αποκλείεται να κάνει σύντομα πολύ «πικρή», έως και… «αρμυρούτσικη» τη γεύση του τονωτικού ροφήματος, με το οποίο έχουμε συνδέσει οι περισσότεροι το ξεκίνημα κάθε ημέρας.

Παρά τα μικρά βροχερά «διαλείμματα» ελπίδας, ο περασμένος Ιανουάριος πέρασε στα χρονικά της Βραζιλίας ως ο πιο άνυδρος εδώ και μισό αιώνα! Το αποτέλεσμα είναι να προβλέπεται μείωση της εγχώριας παραγωγής καφέ τουλάχιστον κατά 15%. Και συνέπεια αυτού είναι η εκτίναξη των τιμών σχεδόν όλων των υψηλής ποιότητας ποικιλιών στα ύψη.

Διαβάστε ακόμη: «Ένας Καφές σε Περιμένει» και είναι Λουμίδης Παπαγάλος

Κατά μέσο όρο, η αύξηση αγγίζει το 70% μέσα στους τελευταίους μήνες. Ειδικά η ποικιλία Arabica κάνει σταθερά «ράλι» ανόδου, της τάξης του 76%, από τις αρχές του χρόνου. «Η αγορά καφέ πάντα κινείται μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Πολ Μπρόουνσεϊ της Pathfinder Asset Management. «Ήδη υπήρχε η εκτίμηση ότι η παραγωγή υψηλής ποιότητας ποικιλιών θα συρρικνωνόταν φέτος, εξ’ ου και η αύξηση τιμών που καταγράφεται τώρα».

Όσο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτός ο συνδυασμός των κλιματολογικών συνθηκών και του επενδυτικού «τζόγου» στον μέσο καταναλωτή; Μακροπρόθεσμα -κι εφόσον η βραζιλιάνικη ξηρασία συνεχιστεί- πιθανότατα θα δουν τις αυξήσεις στην τιμή κόκκων καφέ να αγγίζει και την δική τους τσέπη, όταν θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα που έχουν αγοράσει προ πολλού, σε χαμηλότερες τιμές, οι επιχειρήσεις φρύξης καφέ («καβούρδισμα», κατά το κοινώς λεγόμενο).

Διαβάστε ακόμη: Τα Starbucks στο στόχαστρο των κινεζικών ΜΜΕ

Σε πρώτη φάση πάντως, -εκτιμά ο Φιλίπ ντι Μπέλα, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καφέ στις καφετέριες της Αυστραλίας- η στόχευση θα είναι οι εταιρίες να απορροφήσουν, όσο μπορούν, την αύξηση. Και για να το πετύχουν, απλά θα στραφούν σε κατώτερης ποιότητας και συνεπώς φθηνότερες ποικιλίες.

Ήδη, οι καλλιεργητές καφέ στο Βιετνάμ -στη μεγαλύτερη παραγωγό διεθνώς της ποικιλίας Robusta- πώλησαν το 55% της σοδειάς τους για την περίοδο 2013-2014, καθώς αναλυτές προειδοποιούν για το πρώτο εδώ και πέντε χρόνια «έλλειμμα» στην παραγωγή καφέ παγκοσμίως. Κάτι, που οι καταναλωτές θα κληθούν αναγκαστικά να «καταπιούν», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.