Pimco: Ο κίνδυνος οικονομικού ατυχήματος αυξάνεται 

Pimco: Ο κίνδυνος οικονομικού ατυχήματος αυξάνεται 
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η διαχείριση μιας ρηχής ύφεσης γίνεται πιο δύσκολη για τις κεντρικές τράπεζες όταν αναγκάζονται να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές επιπτώσεις

Εντείνεται ο κίνδυνος οικονομικού ατυχήματος λόγω της νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, που προκειμένου να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις δεν θα διστάσουν να πνίξουν την ανάπτυξη… σύμφωνα με όσα αναφέρει η Tiffany Wilding της Pimco.

«Οι ήπιες υφέσεις στις ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να είναι το πιο πιθανό σενάριο βάσει των αντιδράσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης στη χρηματοπιστωτική αγορά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή ύφεση είναι μεγάλος…» λέει η Wilding και συνεχίζει: Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια πολιτικής στη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας βαίνουν ολοένα αυξανόμενα και αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός φαίνεται ευρείας βάσης και εδραιωμένος.

Πράγματι, τώρα μπορεί να απαιτηθούν υφέσεις για να σταματήσουν οι ανατιμήσεις.  Όμως, οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ξαφνικές «διακοπές» στις πιστωτικές αγορές, που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια πιο σοβαρή ύφεση.

Αυτές οι δευτερογενείς επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων είναι δύσκολο να προβλεφθούν εκ των προτέρων, καθώς γίνονται εμφανείς μόνο όταν οι αγορές βρίσκονται υπό πίεση. Στο παρελθόν, η Pimco είχε υποστηρίξει ότι ο φόβος των policy makers για αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις θα περιόριζε, τελικά, τον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα επιτόκια. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα ύψη, οι κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές.

Μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί στην τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων με τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες. Επίσης έχουν αυστηροποιήσει επιτυχώς τους χρηματοοικονομικούς όρους χωρίς να υπάρξει ατύχημα στην αγορά.

Κίνδυνος

Οι ήπιες υφέσεις εξακολουθούν να είναι το βασικό σενάριο της Pimco. Ωστόσο, η διαχείριση μιας ρηχής ύφεσης γίνεται πιο δύσκολη για τις κεντρικές τράπεζες όταν αναγκάζονται να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές επιπτώσεις της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Επιπλέον, επειδή η νομισματική πολιτική επηρεάζει μόνο την πραγματική οικονομία με μεταβλητές και αβέβαιες καθυστερήσεις, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να βασίζονται σε ιστορικές σχέσεις που μπορεί να εξελίσσονται.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι η Fed θα αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο για να διασφαλίσει ότι τα πραγματικά επιτόκια θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Πράγματι, όταν αντιμετωπίζουν το λάθος της πολιτικής του υπερβολικού πληθωρισμού ή της σοβαρής ύφεσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να είναι επικεντρωμένοι στη μείωση του πληθωρισμού – ακόμα και αν αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ενός οικονομικού ατυχήματος με τεράστιες συστημικές προεκτάσεις.