«Πινελιά» στην επιχειρηματική επιτυχία

«Πινελιά» στην επιχειρηματική επιτυχία

Μαθήματα επιχειρηματικής επιβίωσης και ανάπτυξης από την Ανίσα Τέλγουορ.

Όταν η Αμερικανίδα Ανίσα Τέλγουορ ίδρυσε την Anisa International ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90. Η ίδια ήταν μόλις 24 ετών και είχε ήδη παρατήσει τις σπουδές της…

Μοιραία λοιπόν τα πρώτα της βήματα στην επιχειρηματικότητα τα έκανε διερευνητικά, με μοναδικά «εφόδια» την αποφασιστικότητά της και την μικρή εμπειρία που είχε αποκτήσει δουλεύοντας στο πλευρό της μητέρας της, η οποία έκανε εισαγωγές προϊόντων από τη Μέση Ανατολή.

Για τη δική της εταιρεία πάντως η Ανίσα άνοιξε ακόμη πιο πολύ τη «δρασκελειά». Στο ξεκίνημά της κιόλας συνεργάστηκε με μία νοτιοκορεατική μονάδα για την κατασκευή των αξεσουάρ κοσμετολογίας που εμπορεύεται, κυρίως πινέλα μακιγιάζ που έγιναν γρήγορα στο σήμα-κατατεθέν της.

Η δουλειές πήγαιναν θαυμάσια, με «χρυσές» συνεργασίες -η πρώτη ήταν με τη Revlon, ύψους 300.000 δολαρίων. Μέχρι που το 2002 οι Νοτιοκορεάτες συνεργάτες της έσπασαν το συμβόλαιο το 2002, αποφασίζοντας να κατέβουν στον διεθνή ανταγωνισμό σόλο.

Η Ανίσα αισθάνθηκε τότε να της φεύγει η γη κάτω από τα πόδια. «Δεν είχα άλλες επιλογές, ούτε κάπου να ακουμπήσω» περιέγραψε σε πρόσφατη συνέντευξή της στη USA Today. «Δεν είχα πτυχίο να κάνω κάποια άλλη δουλειά. Έπρεπε λοιπόν να βρω λύση».

Αυτή τη βρήκε τελικά στο Τιαντζίν της βόρειας Κίνας, όπου η Anisa International έφτιαξε το δικό της εργοστάσιο και η Ανίσα απέκτησε πια τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας της: από το management έως τον σχεδιασμό νέων προϊόντων.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο λαμπρή από το εταιρικό ξεκίνημα, μέσα από μία σειρά συνεργασιών με κολοσσούς στον κλάδο της κοσμετολογίας, όπως οι Estee Lauder, L’Oréal, Lancom, MAC και Sephora. Σήμερα η Anisa International θεωρείται πια μία μεγαλύτερες εταιρείες σχεδιασμού και κατασκευής αξεσουάρ κοσμετολογίας.

Στη μονάδα στο Τιαντζίν παράγονται περί τα 25 εκατομμύρια πινέλα μακιγιάζ ετησίως! Συνολικά, η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 άτομα στην Κίνα, στα κεντρικά γραφεία της στην Αλτάντα και στα παραρτήματα που στο μεσοδιάστημα άνοιξε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Πέρυσι, παρουσίασε έσοδα της τάξης των 30 εκατ. δολ., τα οποία ευελπιστεί φέτος να αυξήσει, προσθέτοντας στη γραμμή παραγωγής και νέα προϊόντα, όπως ψεύτικες βλεφαρίδες, βερνίκια νυχιών, προϊόντα για τεχνητό μαύρισμα και ξύστρες.

«Τελικά το “διαζύγιο” με τους νοτιοκορεάτες ήταν ό,τι καλύτερο που θα μπορούσε να μου συμβεί» λέει στο BBC η 48χρονη Ανίσα, που τώρα ετοιμάζει τα νέα, μεγαλύτερα κεντρικά γραφεία της Anisa International στην Ατλάντα. Προσφάτως δε προτάθηκε ως υποψήφιο μέλος της -κλειστής σαν στρείδι- «Επιτροπής των 200»: μίας οργάνωσης που απαρτίζεται από τις ισχυρότερες γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο παγκοσμίως.