Ποινές φυλάκισης 9-13 ετών για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας – «Εκτροπή» καταγγέλει ο Πουτζντεμόν

Ποινές φυλάκισης 9-13 ετών για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας – «Εκτροπή» καταγγέλει ο Πουτζντεμόν
epa07919920 Some hundred people holding a banner reading in Catalan 'Freedom for political prisoners' block the traffic in AP-7 highway to protest against the sentence ruled by Supreme Court on 'proces' trial' in Tarragona, Catalonia, 14 October 2019. Demonstrators are blocking some roads in Catalan capitals against the court's decision. Spanish Supreme Court condemned Oriol Junqueras to 13 years in jail for sedition, Carme Forcadell to 11 years and half for sedition; Jordi Cuixart and Jordi Sanchez were sentenced to 9 years and half for sedition; former regional Minister Jordi Turull, Raul Romeva and Dolors Bassa were sentenced to 12 years in jail for sedition and missapropriation, and Joaquin Forn and Josep Rull were condenmend 10 years an half for sedition. The three other defendants were absolved. EPA/Jaume Sellart Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη - Νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κάρλες Πουτζντεμόν - Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ κάνει λόγο για ένα «νέο στάδιο» και καλεί σε διάλογο.

Εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας καταδικάστηκαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, ετυμηγορία που μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή αυτή όπου το αίτημα της αυτονομίας παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Στη Βαρκελώνη, ακτιβιστές υπέρ της αυτονομίας άρχισαν να αποκλείουν δρόμους ενόψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας καταδικάστηκε στην πιο βαριά ποινή, 13 χρόνια, για στάση και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. «Θα επανέλθουμε ισχυρότεροι (…) Θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε», υποσχέθηκε σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του αυτός ο 50χρονος ιστορικός, πρώτος στην ιεραρχία του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) που ήταν ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη απουσία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει διέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τις διώξεις .

Ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε από την πλευρά του μια «εκτροπή».

Πριν από λίγο η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν.

Άλλοι οκτώ αυτονομιστές, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή, όπως και ο Ζουνκέρας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 12 χρόνια για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

Ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ (11,5 χρόνια), οι επικεφαλής των ισχυρών αυτονομιστικών οργανώσεων ANC και Omnium Cultural, Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ (9 χρόνια) και πέντε πρώην περιφερειακοί υπουργοί (από 10,5 έως 12 χρόνια).

Οι δικαστές απέρριψαν τις κατηγορίες για εξέγερση που είχε διατυπώσει η εισαγγελία που είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών για τον Ζουνκέρας.

Άλλοι τρεις πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους, καταδικάστηκαν σε πρόστιμα περίπου 60.000 ευρώ ο καθένας για ανυπακοή.

Οι δώδεκα αυτονομιστές δικάζονταν επειδή οργάνωσαν την 1η Οκτωβρίου 2017, παρά τη δικαστική απαγόρευση, ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που σημαδεύτηκε από αστυνομική βία, και για την ανακήρυξη στις 27 του ίδιου μήνα, από το κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε για ένα «νέο στάδιο» στην Καταλονία στη βάση του διαλόγου μετά την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της

«Τώρα που ανακοινώθηκε η ποινή, ένα νέο στάδιο ξεκινά» κατά το οποίο « ο σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποκατάσταση της συνύπαρξης στην Καταλονία», ανέφερε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης είπε απευθυνόμενος στην αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ότι η κυβέρνησή του είναι «διατεθειμένη να συμβάλει στον διάλογο στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας».

«Το ναυάγιο ενός (αυτονομιστικού) πολιτικού σχεδίου που απέτυχε επιβεβαιώθηκε σήμερα», είπε ακόμη ο Σάντσεθ, καταγγέλλοντας το «ρήγμα» που άφησε στην Καταλονία η απόπειρα ανεξαρτητοποίησής της. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και «κανείς δεν δικάζεται για τις ιδέες του», επέμεινε ακόμη μετά τις κατηγορίες των αυτονομιστών για μια «πολιτική δίκη».

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της περιφέρειας Κιμ Τόρα κάλεσε να δοθεί αμνηστία σε όλους τους αυτονομιστές ηγέτες που καταδικάστηκαν σήμερα από το ισπανικό κράτος, όμως ο Σάντεθ είπε πως αυτοί θα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters