«Πινγκ-πονγκ» μέτρων και αντί-μετρων αξίας δισεκατομμυρίων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

«Πινγκ-πονγκ» μέτρων και αντί-μετρων αξίας δισεκατομμυρίων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η διαμάχη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανονικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε μέσω Twitter σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, μερικές ώρες αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών ως απάντηση σε αντίστοιχους δασμούς που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Λευκός Οίκος. «Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους, ή ανίκανους, ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Κίνα απάντησε γρήγορα στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ανταποδίδοντας σήμερα με λίστα αντίστοιχων δασμών σε βασικές αμερικανικές εισαγωγές όπως σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα, ουίσκι και χημικά προϊόντα.

Η λίστα του Πεκίνου για επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε αμερικανικές εισαγωγές περιλαμβάνει 106 προϊόντα με εμπορική αξία 50 δισεκ. δολαρίων, αντίστοιχη με αυτή του καταλόγου της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως οι εμπορικές ενέργειες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα οδηγήσουν πιθανόν σε μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν τέτοιου είδους συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Μαΐου ή αργότερα. «Δεν θα προκαλούσε καθόλου έκπληξη εάν η έκβαση όλου αυτού είναι κάποιου είδους διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Ρος σε συνέντευξή του στο CNBC. «Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος για διαπραγματεύσεις που είναι τόσο περίπλοκες όσο αυτές».

Η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου – η κινεζική κυβέρνηση χρειάστηκε λιγότερο από 11 ώρες για να απαντήσει με τα δικά της μέτρα – οδήγησαν σε μαζικό ξεπούλημα στις παγκόσμιες μετοχές και εμπορεύματα. Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν μια από τις χειρότερες εμπορικές διαμάχες των τελευταίων πολλών ετών θα μπορούσε να μετατραπεί σε κανονικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η εκτίμηση ήταν ότι η Κίνα δεν θα απαντήσει τόσο επιθετικά και θα αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης. Η απάντηση αποτελεί έκπληξη για κάποιους», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics, σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ζητήσει ακόμα να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί. «Πρόκειται περισσότερο για ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας, καθιστώντας ξεκάθαρο ποιο θα ήταν το κόστος, με την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και κανένας από αυτούς τους δασμούς να μην τεθεί σε ισχύ», δήλωσε.

Σε αντίθεση με τη λίστα της Ουάσινγκτον, που είχε πολλά ασαφή βιομηχανικά προϊόντα, η κινεζική λίστα χτυπά συγκεκριμένες αμερικανικές εξαγωγές, όπως η σόγια, το κατεψυγμένο βοδινό, το βαμβάκι και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε Πολιτείες από την Αϊόβα έως το Τέξας, που το 2016 ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι και μετατοπίζει την εμπορική διαμάχη από το επίπεδο του συμβολισμού σε μέτρα που θα μπορούσαν πραγματικά να πλήξουν τις αμερικανικές αγροτικές εξαγωγές», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street να υποχωρούν κατά 1,5% και τα αμερικανικά futures σόγιας να σημειώνουν βουτιά σχεδόν 5% και να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούλιο του 2016. Το δολάριο παρέτεινε προσωρινά τις αρχικές του απώλειες, ενώ πτώση σημείωσε το γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων –μεταξύ άλλων στους τομείς της βιομηχανίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών– στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ύψους 25%.

Δείτε ακόμη: Μπορεί ένας εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας να πλήξει το Hollywood;

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η αμερικανική κίνηση ήταν «προφανώς παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)». Η αμερικανικη κίνηση «παραβίασε σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και απείλησε τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κίνας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Η κίνηση των ΗΠΑ, που είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί τον περασμένο μήνα, έχει στόχο να πιέσει το Πεκίνο να αντιμετωπίσει αυτό που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι είναι μια βαθιά εδραιωμένη κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρίες σε Κινέζους ανταγωνιστές, κατηγορίες που Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στη διάθεσή της να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων. «Αλλά η αμερικανική πλευρά έχασε κατ’ επανάληψη τις καλύτερες ευκαιρίες για την επίλυση των θεμάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η λίστα δασμών από το γραφείο του εκπρόσωπου των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές φρούτων, χοιρινού και οίνου αξίας 3 δισεκ. δολαρίων, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε απάντηση στους νέους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Τραμπ.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Πολλές αμερικανικές επιχειρηματικές οργανώσεις στηρίζουν τις προσπάθειες του Τραμπ να σταματήσει την κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά έχουν εκφράσει αμφιβολίες για κατά πόσο οι δασμοί αποτελούν τη σωστή αντιμετώπιση. Προειδοποιούν ότι η αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες που εξαρτώνται από κινεζικά εξαρτήματα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.

«Οι δασμοί είναι μία προτεινόμενη απάντηση, αλλά πιθανόν να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις με τη μορφή σημαντικού προστιθέμενου κόστους για τις εταιρίες μεταποίησης και τους Αμερικανούς καταναλωτές», ανέφερε ο Τζέι Τίμονς, πρόεδρος της Εθνικής ένωσης Μεταποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

Δείτε ακόμη: Πώς θα απαντήσει ο Τραμπ στους νέους δασμούς της Κίνας;