Ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη αντιμετωπίζει η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos

Ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη αντιμετωπίζει η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos
Elizabeth Holmes, founder and former CEO of Theranos, arrives for motion hearing on Monday, November 4, 2019, at the U.S. District Court House inside Robert F. Peckham Federal Building in San Jose, California. (Photo by Yichuan Cao/NurPhoto) (Photo by Yichuan Cao / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Μετά από σειρά παραιτήσεων, ένα βιβλίο, μια πανδημία και μια εγκυμοσύνη, η ιδρύτρια της Theranos και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος Ελίζαμπεθ Χολμς πρόκειται να δικαστεί για μια σειρά κατηγοριών.

Οι εισαγγελείς την κατηγορούν ότι, μαζί με το στέλεχός της επιχείρησης, Ramesh «Sunny» Balwani, εξαπάτησαν επενδυτές και καταναλωτές, στους οποίους πρόσφερα μια δήθεν επαναστατική τεχνολογία αιματολογικών εξετάσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι η Theranos είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2018 η εταιρεία έβαλε λουκέτο, με λιγότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της και σημαντικά μεγαλύτερο χρέος.

Η Χολμς την ίδρυσε το 2003, σε ηλικία 19 χρόνων, αφού πρώτα εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Η Theranos επρόκειτο να ταρακουνήσει τη βιομηχανία εργαστηριακών εξετάσεων. Κάποια στιγμή, η εταιρεία έφτασε να αποτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, με πολλούς αναλυτές να παρομοιάζουν τη Χολμς με τον ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς.

Ύστερα από χρόνια, όμως, τα ερωτήματα άρχισαν να πληθαίνουν – ειδικά για την ακρίβεια των εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Και άρχισε η κατρακύλα.

Το 2018, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε τη Χολμς για απάτη. Γίνεται σχετικός διακανονισμός, ωστόσο τρεις μήνες αργότερα ήρθαν οι ποινικές διώξεις. Και η δίκη, που θα πραγματοποιηθεί στις  7 Σεπτεμβρίου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Χολμς είναι διάπραξη απάτης μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για εξαπάτηση των καταναλωτών. Σε περίπτωση καταδίκης, η Χολμς θα αντιμετωπίσει 20 χρόνια φυλάκισης.