Πίνοντας αλκοόλ στο γραφείο

Πίνοντας αλκοόλ στο γραφείο

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εργασία δεν υποχώρησε - εξελίχθηκε.

της Κολίν Κέιν

Ο Ντον Ντρέιπερ και πολλοί άλλοι χαρακτήρες του Mad Men είναι άνδρες και γυναίκες που διαφημίζουν ένα φαινόμενο που κάποτε ήταν γνωστό ως το μεσημεριανό γεύμα των τριών μαρτίνι. Στις ΗΠΑ, η επικράτηση της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ στη μέση της ημέρας μεταξύ στελεχών και άλλων επαγγελματιών υποχώρησε μετά τη μείωση του ποσοστού φοροαπαλλαγής από επαγγελματικά γεύματα και ψυχαγωγία στο 80% το 1987 και στη συνέχεια στο 50% το 1994.

Αλλά η κατανάλωση αλκοόλ στην εργασία δεν υποχώρησε – εξελίχθηκε.

Στις μέρες μας, η κατανάλωση αλκοόλ εν ώρα εργασίας τείνει προς την μπύρα και συνήθως συμβαίνει στο τέλος της ημέρας, ως προνόμιο για το παρατεταμένο ωράριο. Συμβαίνει σε πολλούς χώρους εργασίας σε διάφορους κλάδους και ένας από αυτούς εξακολουθεί να είναι η διαφήμιση.

Διαφημιστές και διαφημίστριες

Μερικές διαφημιστικές εταιρείες διατηρούν την παράδοση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εργασία – και όχι μόνο μπύρας.

Στο γραφείο της διαφημιστικής εταιρείας Arnold Worldwide Ad στη Βοστώνη, υπάρχει ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης μπύρας με το παρατσούκλι Άρνι. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κουπόνια για 3-5 ποτά ανά μήνα, συν πρόσθετα κουπόνια ως επιβράβευση.

Και τα γραφεία στη Νέα Υόρκη της εταιρείας μάρκετινγκ J. Walter Thomson έχουν μια μπάρα 15 μέτρων προς χρήση των εργαζομένων. Ένας εκπρόσωπος είπε στο ABC News, «Πιστεύουμε ότι κινητοποιεί και ενθουσιάζει τους εργαζόμενους».

«Χρησιμοποιείται γενικά για κατανάλωση εκτός εργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κατανάλωση και κατά τη διάρκεια της εργασίας».

Τεχνολογικές και Νεοσύστατες εταιρείες

Μετά την άνθιση του dot-com, ο τομέας της τεχνολογίας άρχισε να παρέχει σημαντικά προνόμια στο χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους, που συχνά περιλαμβάνουν δωρεάν ποτά.

Η εταιρεία που προσφέρει την εφαρμογή ανταλλαγής αρχείων μέσω Διαδικτύου Dropbox αναφέρει στη σελίδα με τα προνόμια των εργαζομένων της μια Happy Hour κάθε Παρασκευή, που αλλού ονομάζεται Παρασκευή Κατανάλωσης Ουίσκι.

Η Zillow και η Yelp έχουν μηχανήματα σερβιρίσματος ποτού που ελέγχονται μέσω tablet και παρακολουθούν την κατανάλωση των εργαζομένων.

Άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που προσφέρουν μπύρα περιλαμβάνουν την Twitter (η οποία προσφέρει επίσης κρασί), την CrowdFlower, και την Yammer.

Συντάκτες περιοδικών

Ο Τοντ Χογκ, συν-ιδρυτής του περιοδικού Beer Advocate, έγραψε το 2013, «Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση και έχουμε όλοι τη δυνατότητα να καταναλώνουμε μπίρα, ως μέρος της εργασίας».

Η Thrillist Media Group, παραγωγός του ψηφιακού ανδρικού εμπορικού σήματος Thrillist, είναι επίσης γνωστό ότι προσφέρει μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά στη διάρκεια της εργασίας.

Βιομηχανία αλκοόλ

Φυσικά, οι παραγωγοί αλκοόλ θέλουν οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τα προϊόντα τους, όπως στην περίπτωση της MillerCoors, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δωρεάν μπύρα κάθε μήνα. Το Πανεπιστήμιο της MillerCoors έχει ένα μάθημα εκτίμησης μπύρας, στο οποίο οι νέοι εργαζόμενοι μαθαίνουν να δοκιμάζουν και να αναλύουν μπύρες. Υπάρχουν επίσης μηνιαία μαθήματα γευσιγνωσίας μπίρας, τα γραφεία της εταιρείας στο Σικάγο έχουν μια παμπ για τους εργαζόμενους και μερικές από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας προσφέρουν μαθήματα κατ’ οίκον παραγωγής αλκοόλ.

Λοιπές εταιρείες

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία στελέχωσης υγειονομικής περίθαλψης στη Φλόριντα Advance Medical επιβραβεύονται με ένα «Καλάθι Μπύρας». Είναι λιγότερο συνηθισμένο να βλέπει κανείς κατανάλωση αλκοόλ εν ώρα εργασίας σε μια εταιρεία που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη, αλλά αυτό το προνόμιο είναι πιο ελεγχόμενο σε σχέση με άλλες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να έχουν μία μπύρα ο καθένας, για να μην μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε κατάσταση μέθης. Η διευθύνουσα σύμβουλος Τζένιφερ Φουιτσέλι δήλωσε στην εφημερίδα Daytona Beach News-Journal, ότι η εταιρεία έχει πολύ μικρό κύκλο εργασιών.