Η πιο «γλυκιά» δόση για την Ιρλανδία

Η πιο «γλυκιά» δόση για την Ιρλανδία

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πώς αποδεσμεύει την τελευταία δόση που σηματοδοτεί το τέλος του Μνημονίου. 

Τα τελευταία 650 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ιρλανδία. Πρόκειται για την τελευταία δόση του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας που ξεκίνησε το 2010, με την οποία το συνολικό ποσό που έλαβε το Δουβλίνο φτάνει τα 21,8 δισεκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια.

Τότε η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ , ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο και κατάφερε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, περιορίζοντας τις δαπάνες της και αυξάνοντας τους φόρους ώστε να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί έναν σταθμό στις προσπάθειες της ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους. «Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. «Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική», πρόσθεσε. Μολονότι δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, ο Νούναν είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής φόρων τα δύο επόμενα χρόνια, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. «Εάν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές που θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί καλύτερα και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Διαβάστε: Την «υποκρισία» του ΔΝΤ καταγγέλλει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2014, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από 15,1% το 2012) και το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει χωρίς γραμμή πιστώσεων ως μέτρο ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.

Αν και η έξοδος από το πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι θα πρέπει να ξεπεράσει ακόμη πολλά εμπόδια για να κερδίσει και πάλι την ψήφο των Ιρλανδών στις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν στις αρχές του 2016.

Ο Κένι, ο οποίος «κληρονόμησε» το μνημόνιο όταν ανέλαβε την εξουσία το 2011, αναμένεται να δώσει τον τόνο στο διάγγελμα που θα εκφωνήσει το βράδυ της Κυριακής, αφού η 15η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που η χώρα βγαίνει επισήμως από το πρόγραμμα διάσωσης.