Ποιο είναι το προφίλ του μέσου επενδυτή στην αγορά του Bitcoin

Ποιο είναι το προφίλ του μέσου επενδυτή στην αγορά του Bitcoin
Photo: pixabay.com
 Tης Sophie Mellor  

Η εικόνα του μέσου λάτρη του Bitcoin μοιάζει σχεδόν με ό,τι θα περίμενε κανείς: είναι νέος, άνδρας – και όλο και πιο τολμηρός.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Gallup που διερεύνησε τις επενδυτικές συνήθειες 1.000 ενήλικων Αμερικανών, το 10% των επενδυτών που ερωτήθηκαν, ηλικίας μεταξύ 18 και 49 ετών, κατέχουν (ή κατείχαν κάποτε) Bitcoin τον Ιούνιο του 2021. Αντίθετα, οι επενδυτές ηλικίας άνω των 50 ετών παραμένουν επιφυλακτικοί, με μόνο 3% να ασχολείται με το κρυπτονόμισμα, αν και το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1% πριν από τρία χρόνια.

Η Gallup διαπίστωσε επίσης έναν διαχωρισμό μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά την υιοθέτηση, με τους άνδρες επενδυτές να έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες επενδυτές να κατέχουν Bitcoin: το 11% των ανδρών ερωτηθέντων ανέφεραν ότι διαθέτουν το κρυπτονόμισμα στο χαρτοφυλάκιό τους, έναντι 3% των γυναικών.

Η έρευνα εξέτασε μόνο ενήλικες σε νοικοκυριό με συνολικές επενδύσεις ύψους 10.000 δολαρίων και άνω.

Ωστόσο, συνολικά, οι μετοχές εξακολουθούν να παραμένουν πολύ πιο δημοφιλείς από τα κρυπτονομίσματα. Το 84% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει χρήματα επενδυμένα σε μετοχικά (stock index) αμοιβαία κεφάλαια ή αμοιβαία κεφάλαια και το 67% δηλώνει ότι κατέχει μεμονωμένες μετοχές. Συγκριτικά, η κατοχή Bitcoin έχει παρόμοια ποσοστά με την επένδυση σε χρυσό, τον οποίο το 11% των επενδυτών δηλώνει ότι κατέχει.

Αλλά είναι σαφές ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και λιγότερο απρόθυμοι για το Bitcoin. Μεταξύ του 2018 και του 2021, ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ποτέ Bitcoin έχει μειωθεί από 72% σε 58%. Οι αυξήσεις της τιμής πιθανότατα βοήθησαν: κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το κρυπτονόμισμα αυξήθηκε από τα 9.000 δολάρια στο υψηλό των 65.000 δολαρίων τον Απρίλιο του 2021.

Ωστόσο, αν αυτός ο ενθουσιασμός απλώς παρακολουθεί την άνοδο του Bitcoin, η τάση μπορεί να αντιστραφεί. Το νόμισμα βρίσκεται σήμερα στα 32.400 δολάρια και υπο-αποδίδει σε σχέση με τον δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους. Εντωμεταξύ, υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη χαμηλότερα.

Πάντως, ενώ σχεδόν όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης της Gallup θεωρούν ότι το Bitcoin είναι μια επικίνδυνη επένδυση σε κάποιο βαθμό, το ποσοστό που το χαρακτηρίζει «πολύ επικίνδυνο» ήταν 60% το 2021, από 75% το 2018. Περίπου το ένα τρίτο – 35% – εξακολουθεί να δηλώνει ότι το θεωρεί κάπως επικίνδυνο.