Ποιο είναι το φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων

Ποιο είναι το φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων
8199239 18.05.2022 In this handout photo released by the Russian State Research Center of Virology and Biotechnology Vector, a test kit to detect monkeypox which was created at the center is on display in Novosibirsk, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. (Photo by Sputnik via AFP) Photo: AFP
Το φάρμακο tecovirimat θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων καθώς η επιδημία εξαπλώνεται σε 3 ακόμη χώρες.

της Chloe Taylor

Βρετανοί επιστήμονες έχουν επισημάνει το χορηγούμενο από το στόμα φάρμακο tecovirimat ως πιθανή θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο κατάλογος των χωρών που αναφέρουν ασυνήθιστα κρούσματα της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται.

Σε μια αναδρομική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι ερευνητές εξέτασαν θεραπείες που είχαν χορηγηθεί σε ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων κατά τη διάρκεια προηγούμενων εξάρσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύοντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων καθώς και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν στους ασθενείς.

Μελέτησαν αρχεία επτά ασθενών που διαγνώστηκαν με ευλογιά των πιθήκων μεταξύ 2018 και 2021.

Τρεις από αυτούς είχαν προσβληθεί από ευλογιά πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο από άτομο που είχε κολλήσει τον ιό στο εξωτερικό, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς είχαν μολυνθεί σε άλλες χώρες.

Πέντε από τους ασθενείς πέρασαν περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε απομόνωση λόγω παρατεταμένων θετικών αποτελεσμάτων του τεστ PCR.

Ένα από τα άτομα στη μελέτη υποβλήθηκε σε θεραπεία με tecovirimat – ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των αγελάδων και της ευλογιάς των πιθήκων, που και οι τρεις ανήκουν στην οικογένεια των ορθοποξικών ιών.

Ο ασθενής έλαβε 200 mg tecovirimat δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες και δεν είχε ανεπιθύμητες ενέργειες από το φάρμακο.

Σε σύγκριση με τους άλλους έξι ασθενείς, είχε μικρότερη περίοδο απόρριψης του ιού και ασθένειας και η νοσηλεία του διήρκεσε μόλις 10 ημέρες.




Ο FDA ενέκρινε το tecovirimat για χρήση στις ΗΠΑ το 2018.

Εντωμεταξύ, τρεις ασθενείς των οποίων τα αρχεία αναλύθηκαν στη μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εβδομαδιαία δόση 200 mg του αντιικού brincidofovir – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Ωστόσο, όλοι ανέπτυξαν αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς να τερματίσουν νωρίς και τους τρεις κύκλους θεραπείας με brincidofovir.

Τρεις ακόμη χώρες – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τσεχία και η Σλοβενία – ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων την Τρίτη, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί έξω από το συνηθισμένο επίκεντρό του στην Αφρική.

Σχεδόν 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετές άλλες χώρες ερευνούν ύποπτες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται στους ανθρώπους από ζώα σε περιοχές της Αφρικής.

Ενώ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια, είναι δυνατή εάν ένα μολυσμένο άτομο έχει στενή ή άμεση επαφή με κάποιο άλλο.

Πηγή: fortune.com