Ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin; Επτά διευθύνοντες σύμβουλοι απαντούν

Ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin; Επτά διευθύνοντες σύμβουλοι απαντούν
Photo: pixabay.com
Τα στελέχη, τα οποία ηγούνται εταιρειών τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου των κρυπτονομισμάτων, έδωσαν μια σειρά από σύντομες απαντήσεις.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τις δικές τους ισχυρές απόψεις για το Bitcoin, αλλά υπάρχει άραγε κάποιος που να ξέρει πραγματικά πού πηγαίνει το ψηφιακό νόμισμα; Στο πρόσφατο συνέδριο Brainstorm Finance του Fortune, θέσαμε το ερώτημα «Ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin;» σε επτά διευθύνοντες συμβούλους και έναν διευθυντή λειτουργιών.

Τα στελέχη, τα οποία ηγούνται εταιρειών τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου των κρυπτονομισμάτων, έδωσαν μια σειρά από σύντομες απαντήσεις. Ιδού τι μας είπαν, επιγραμματικά:

Ο Hikmet Ersek, διευθύνων σύμβουλος της Western Union, ο οποίος αντιμετωπίζει εταιρείες blockchain που ισχυρίζονται ότι ανταγωνίζονται τη δραστηριότητα μεταφοράς κεφαλαίων της εταιρείας, τόνισε: «Το Blockchain είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον μοντέλο επεξεργασίας πληρωμών. Όμως, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα πρέπει να εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες και να ελέγχονται από κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι το Bitcoin έχει μέλλον μακροπρόθεσμα».

Η Sallie Krawcheck, διευθύνουσα σύμβουλος της Ellevest και πρώην ανώτατο στέλεχος της Bank of America, είχε μια αναζωογονητικά άμεση απάντηση: «Δεν έχω ιδέα. Κάποιος άλλος που ίσως νομίζει ότι ξέρει;»

Η Amber Baldet, πρώην διευθυντικό στέλεχος στη JP Morgan, η οποία τώρα ηγείται της νεοφυούς επιχείρησης Clovyr, σημείωσε: «Η τεχνολογία του Bitcoin βγαίνει τώρα προς τα έξω και μαθαίνεται και τροποποιείται και, σε κάποιο βαθμό, τα προβλήματα που λύνει και τα πράγματα που οι άνθρωποι χρειάζονται απ’ αυτό θα παραμείνουν μαζί μας».

Ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος της γνωστής υπηρεσίας πληρωμών κρυπτονομισμάτων Circle, δήλωσε: «Το Bitcoin φαίνεται ότι αναπτύσσεται ως ένα ψηφιακό αποθετήριο αξίας που είναι ιδιωτικό και χωρίς λογοκρισία».

Ο Vinny Lingham, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας διαχείρισης blockchain Civic, είπε: «Μερικοί βλέπουν το Bitcoin ως ένα αποθετήριο αξίας- όλοι πρέπει να το αγοράζουν για να το κρατήσουν όρθιο και να αποτρέψουν την παγκόσμια κατάρρευσή του λόγω πίεσης από τις κυβερνήσεις. Άλλοι πιστεύουν ότι το Bitcoin έχει φτιαχτεί για να είναι ένα κρυπτονόμισμα για peer-to-peer πληρωμές».

Ο διευθύνων σύμβουλος της πιστωτικής κάρτας Brex, Henrique Dubugras, παρατήρησε: «Πιστεύω ότι θα είναι ένας καλύτερος τρόπος για την αποθήκευση αξίας σε χώρες όπου το νόμισμά τους είναι πολύ ασταθές».

Ο Barry Silbert, διευθύνων σύμβουλος του Digital Currency Group και επενδυτής σε δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων ανέφερε: «Το Bitcoin έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον χρυσό. Ό,τι χάνει σε ιστορία και πολιτιστική σημασία, το κερδίζει σε προσβασιμότητα και σε χρησιμότητα».

Τέλος, ο Adam White, επικεφαλής λειτουργιών της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Bakkt που ανήκει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επεσήμανε: «Αυτό που βλέπαμε μόνο στον χώρο των κυρίαρχων εθνικών κρατών – όπως π.χ. τα χρήματα – μπορούμε τώρα μέσω της τεχνολογίας και του λογισμικού να το επιτύχουμε με αποκεντρωμένο τρόπο».