Ποιο είναι το μυστικό για να μπορέσει μια εταιρεία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις;

Μπορεί η αίσθηση του σκοπού να είναι η λύση των περισσότερων προβλημάτων;

της Kathy Bloomgarden

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στις μέρες μας σχετικά με τον ακτιβισμό των CEO, και οι εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση να ασκούν τη δύναμή τους ώστε να προωθούν θετικές αλλαγές στον κόσμο. Έτσι, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι προσπαθούν να αποφασίσουν ποια θέματα πρέπει να αντιμετωπίσουν και πότε πρέπει να μιλούν δημοσίως.

Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος για να προσεγγίζουμε τον ρόλο ενός CEO; Το να έχεις έναν ευθύ και κοινωνικά ευσυνείδητο διευθύνοντα σύμβουλο δεν οδηγεί πάντοτε σε αύξηση των εσόδων. Πρόσφατα, οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες του κόσμου βρέθηκαν στην εκδήλωση CEO Initiative του Fortune για να συζητήσουν πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να ενσωματώνουν προσπάθειες για την επίλυση επειγόντων κοινωνικών προβλημάτων στις βασικές επιχειρηματικές τους στρατηγικές. Το μυστικό δεν έγκειται μόνο στον ακτιβισμό των CEO αλλά, πρωτίστως, στην ικανότητα μιας εταιρείας να προσδιορίζει και να διατηρεί μια σαφή αίσθηση του σκοπού.

Αλλά αν οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν οι ίδιοι τα οφέλη από τις ισχυρές αξίες και τον ακτιβισμό, γιατί οι περισσότερες εταιρείες δεν υιοθετούν μια νοοτροπία βασισμένη στην αίσθηση του σκοπού;

Φαίνεται ότι η απάντηση είναι διττή. Πρώτον, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι ο σκοπός και η απόδοση συνδέονται εγγενώς. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει ένα ευρύτερο σύνολο διευθύνοντων συμβούλων που θα υιοθετήσουν το νέο αυτό όραμα ως μέσο για την καταπολέμηση της ιδέας ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση. Αν εξαιρέσεις μερικούς κορυφαίους CEO, όπως ο Jamie Dimon, ο Larry Fink και ο Ray Dalio, η προσέγγιση που βασίζεται στην αίσθηση του σκοπού εξακολουθεί να μην είναι ευρέως αποδεκτή.

Ιδού τρεις βασικοί παράγοντες που θα σας πείσουν σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης μιας νοοτροπίας που θα έχει ως άξονα τον σκοπό.

1. Ο σκοπός εδραιώνει μια ολιστική οπτική του επιχειρηματικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού τοπίου

Οι αποτελεσματικές εταιρίες που βασίζονται στον σκοπό ευθυγραμμίζουν τους στόχους επιχειρηματικής τους ανάπτυξης με τον πρωταρχικό στόχο της προώθησης της παγκόσμιας ευημερίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Leaders on Purpose, οι ηγέτες που το κάνουν αυτό μπορούν να εντοπίζουν τις περιπτώσεις όπου οι επιχειρηματικοί στόχοι επικαλύπτονται με την προαγωγή των κοινωνικών και περιβαλλοντικών σκοπών. Αυτό βοηθά στη διασφάλιση της μακροζωίας και της προσαρμοστικότητας της εταιρείας.

2. Ο σκοπός ενδυναμώνει την αφοσίωση των εργαζομένων και προωθεί την παραγωγικότητα

Πολλοί εργαζόμενοι σήμερα αναμένουν από τις εταιρείες τους να πάρουν θέση έναντι μιας σειράς ζητημάτων, όπως η θρησκεία, η ταυτότητα φύλου, τα δικαιώματα των γυναικών, η υγειονομική περίθαλψη, και ο έλεγχος των όπλων. Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι ανοίγουν κανάλια επικοινωνίας για να μαθαίνουν ποια θέματα είναι πιο κρίσιμα για τους υπαλλήλους τους. Έτσι, οικοδομούν την αφοσίωση των εργαζομένων στην εταιρεία και ενισχύουν το αίσθημα της συντροφικότητας μεταξύ τους.

Σε μια συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Fortune, Alan Murray, ο Marc Benioff, ένας εκ των CEO της Salesforce, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο ακτιβισμός του γεννήθηκε μέσα από τη συνήθειά του να ακούσει προσεκτικά τους υπαλλήλους του. Ως εκ τούτου, ο Benioff έγινε εμβληματική φιγούρα του διευθυντικού ακτιβισμού, καθώς δεν φοβάται να σχολιάζει αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως η ισότητα των αμοιβών και τα δικαιώματα των μελών της LGBTQ κοινότητας.

3. Ο σκοπός συμβάλλει στην πρόβλεψη και την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί παλεύουν να ανταποκριθούν στον ταχύτατο, πρωτοφανή ρυθμό μεταβολής του τωρινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι εταιρείες που στρέφονται σε μια στρατηγική που βασίζεται στον σκοπό έχουν μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των σημερινών προκλήσεων – γεγονός που επιτρέπει τη λήψη διαυγέστερων αποφάσεων.

Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες λιανικής αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καταναλωτικές προσδοκίες και τάσεις. Πολλοί καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην ηθική λειτουργία μιας μάρκας ειδών ένδυσης παρά στην τιμή. Μάλιστα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 62% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 2%-5% περισσότερο για ακριβά ρούχα εφόσον αυτά παράγονται από εργαζόμενους που λαμβάνουν έναν δίκαιο μισθό.