Εκλογές 2015: Πιο πιθανή η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Εκλογές 2015: Πιο πιθανή η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Άρχισαν οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Στο 8,53 η τελική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ , οι ΑΝΕΛ πέρασαν το ΠΑΣΟΚ.

Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης άρχισαν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο στις 10:30 στην Κουμουνδούρου και αργότερα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, με πιο πιθανό σενάριο τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ.

Θεωρείται πολύ πιθανό από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης να ανακοινωθεί την Δευτέρα και να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες για την σύνταξη μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα δεσμεύει τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν την εκλογική μάχη.
Κ.Βλ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ήδη μια προεργασία, ενώ όπως είναι γνωστό ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει κυβέρνηση με δέκα υπουργούς. Είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, όχι όμως σε βαθμό που να αλλοιώνει την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Δευτέρας τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική δύναμη 162 εδρών.

Διαφορά 8,53 από τη ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία

Τα επίσημα αποτελέσματα, στο 99,78% της Επικράτειας είναι:

ΣΥΡΙΖΑ: 36,34% , έδρες 149

ΝΔ: 27,81%, έδρες 76

Χρυσή Αυγή: 6,28%, έδρες 17

ΠΟΤΑΜΙ: 6,05%, έδρες 17

ΚΚΕ: 5,47%, έδρες 15

ΑΝΕΛ: 4,75%, έδρες 13

ΠΑΣΟΚ: 4,68%, έδρες 13

ΚΙΝΗΜΑ: 2,46% (εκτός Βουλής)

Μάχη για την έκτη θέση, αλλά και γοήτρου, προέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το ΠΑΣΟΚ άρχισε να υποχωρεί και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήραν την έκτη θέση.

Ποιοι εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πέντε βουλευτές από την λίστα Επικρατείας, η ΝΔ τέσσερις και από έναν η Χ.Α., το Ποτάμι και το ΚΚΕ ενώ ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δεν εκλέγουν κανέναν βουλευτή επικρατείας.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Ο λαός σήμερα ακυρώνει τη λιτότητα

Σαμαράς: Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του

Ως αλλαγή για όλη την Ευρώπη σχολιάζεται στην Ισπανία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Απογοήτευση στο κόμμα της Μέρκελ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετικές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογική πορεία των κομμάτων από το 2004 μέχρι σήμερα