Το οικονομικό κόστος των μεγάλων σεισμών για την Ιαπωνία

Πόσο επλήγησαν οι επιχειρήσεις της Ιαπωνίας.

Mετά τους μεγάλους σεισμούς που βίωσε η Ιαπωνία από το Σάββατο, οι έμποροι ξεκίνησαν να υπολογίζουν το κόστος των ζημιών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί έφτασαν τους 42, οι τραυματίες τους 190 και οι εκτοπισμένοι τους 110,000.

Ωστόσο, από την καταστροφή του εγκέλαδου επλήγησαν και πολλές εταιρείες: ο δείκτης μετοχών στην Ιαπωνία, Νikkei 225, υποχώρησε κατά 3,4%, ενώ οι μετοχές της Toyota μειώθηκαν 5% όταν ένας αναλυτής εκτίμησε ότι τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 280 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σταμάτησε την παραγωγή σε όλα τα εργοστάσια της χώρας, καθώς οι σεισμοί διατάρραξαν την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Από την άλλη, οι μετοχές της Sony υποχώρησαν κατά 7%.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σημείωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η οικονομική ζημία της χώρας να αγγίξει τα δέκα δισ. δολάρια, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε υποστήριξε θερμά την εισαγωγή ενός μέτρου για την αύξηση φόρου πωλήσεων της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια οικονομική καταστροφή όπως αυτή των Lehman Brothers.

Σχετικά άρθρα