Ποιον κατηγορούν οι Prada και Louis Vuitton για τις «φτωχές» πωλήσεις τους

Ποιον κατηγορούν οι Prada και Louis Vuitton για τις «φτωχές» πωλήσεις τους
MILAN, ITALY - FEBRUARY 25: Models walk the runway at the Prada Autumn Winter 2016 fashion show during Milan Fashion Week on February 25, 2016 in Milan, Italy. (Photo by Catwalking/Getty Images)

Τί δηλώνουν οι οίκοι μόδας.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο και στο Βέλγιο το Μάρτιο, πολλές επιχειρήσεις έχουν «πάρει την κάτω βόλτα». Παρόλο όμως που έχουν περάσει πέντε μήνες από τις επιθέσεις στη Γαλλία, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων παραμένουν σταθερές.

Ο οίκος μόδας Prada ανακοίνωσε ότι σημείωσε τα χειρότερα ετήσια αποτελέσματα των τελευταίων ετών, ενώ τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 27%, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός της χώρας επιβραδύνθηκε σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Ομοίως και η Louis Vuitton, η οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά τα κέρδη τριμήνου της τη Δευτέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν επηρεάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο γαλλικός οίκος μόδας που κατέχει και το εμπορικό σήμα της σαμπάνιας Moët & Chandon και του κονιάκ Hennessy ανακοίνωσε ακόμη ότι οι πωλήσεις τους σημείωσαν άνοδο κατά 3% τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, σε αντίθεση με τους αναλυτές που προέβλεπαν κέρδος 4,1%.

Από την επόμενη ημέρα των επιθέσεων στο Παρίσι μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 2%, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων ταξιδίων FowardKeys. Μάλιστα, οι διεθνείς επισκέπτες μειώθηκαν κατά 12% και 9% στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες .

Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού χρειάζονται 13 μήνες για να ανακάμψει πλήρως μια οικονομία έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση, 21 μήνες έπειτα από μια επιδημία, 24 μήνες ύστερα από μια περιβαλλοντική καταστροφή και 27 μήνες έπειτα από μια πολιτική αναταραχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν οι ευρωπαϊκές αρχές καταφέρουν να αποκαταστήσουν το επίπεδο ασφαλείας σε ολόκληρη την ήπειρο παράλληλα θα ανθίσουν και οι διαλυμένες οικονομίες της. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι η Prada και η Louis Vuitton θα καταφέρουν να «σώσουν» τις εταιρείες τους.