Ποιος γνωστός μεγαλοεπενδυτής φοβάται νέο «Κραχ»;

Ποιος γνωστός μεγαλοεπενδυτής φοβάται νέο «Κραχ»;
Photo:

Οι ομοιότητες με την περίοδο που οδήγησε  στο Κραχ του 1987 και οι ενδείξεις για νέα "φούσκα στην παγκόσμια οικονομία".

Οι ομοιότητες με την περίοδο που οδήγησε στο Κραχ της παγκόσμιας οικονομίας το 1987 είναι πολλές με την σημερινή περίοδο της κρίσης, αναφέρει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Marc Faber.

Σύμφωνα με τον Faber η ενίσχυση του δείκτη S&P 500 κατά 19% από τις αρχές του 2013, θυμίζει «επικίνδυνα» το 1987, όταν ο δείκτης κέρδισε πάνω από 30% έως τις 30 Αυγούστου. Την άνοδο αυτή ακολούθησε μεγάλη πτώση της τάξης του 36% από το υψηλό της 25ης Αυγούστου έως το χαμηλό του Οκτωβρίου. Τελικά, το 1987 έκλεισε εκεί που είχε ανοίξει για τον S&P 500.

«Το 1987 είχαμε ένα πολύ δυναμικό ράλι, αλλά τα εταιρικά κέρδη δεν αυξάνονταν πια σημαντικά και η αγορά είχε γίνει πολύ υπερ-αγορασμένη», δήλωσε ο επενδυτής στο CNBC. «Το τελικό ράλι προς τις 25 Αυγούστου είχε σημειωθεί με μειωμένο αριθμό μετοχών στα υψηλά 52 εβδομάδων».

Πιο «απαισιόδοξη» η ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής: «Εάν κοιτάξετε τις τελευταίες δύο ημέρες, είναι αξιοσημείωτο. Βρισκόμαστε κοντά σε ιστορικό υψηλό, με τον S&P 500 στις 1.709 μονάδες και όμως την Τρίτη και την Τετάρτη, είχαμε 170 νέα χαμηλά 52 εβδομάδων. Αυτό είναι πολύ υψηλό νούμερο».

Όπως εξηγεί ο επενδυτής, αυτό σημαίνει ότι η Wall Street εξαρτάται από έναν πολύ μικρό αριθμό εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή το μακροοικονομικό περιβάλλον δυσχεραίνει, καθώς δεν ευνοείται πλέον από το μαζικό τύπωμα χρήματος και τη μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το Faber, η διόρθωση των αγορών θα είναι της τάξης του 20%, ίσως και μεγαλύτερη.

Διαβάστε ακόμη: Yπερπληθωρισμός εν όψει;