Ποιος είναι εξυπνότερος: η γάτα ή ο σκύλος; Η επιστήμη απαντά

Ποιος είναι εξυπνότερος: η γάτα ή ο σκύλος; Η επιστήμη απαντά
epa04723939 A chihuahua (L) and three Thai cats sit next to each other during a press conference for the upcoming trade fair 'Hund & Katz' (Dog & Cat) in Dortmund, Germany, 28 April 2015. The fair will run from 08 to 10 May. EPA/MAJA HITIJ

Σε κάποιους θα αρέσει και σε άλλους όχι!

 

Μπορεί να μασούν τα παπούτσια σου, καμιά φορά να τα κάνουν στο χαλί, ή να αρπάζουν μέσα από τα μάτια σου το φαγητό από το πιάτο, όμως αποδεικνύεται ότι τα σκυλιά του σπιτιού είναι εξυπνότερα από τις γάτες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vanderbilt αποφάσισαν να δώσουν οριστική απάντηση σε ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο εδώ και καιρό, εξετάζοντας τον αριθμό των νευρώνων του φλοιού του εγκεφάλου σε έναν αριθμό ζώων. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τα σκυλιά παρουσίασαν έναν εξαιρετικά μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με τα αιλουροειδή.

Όπως αποδείχτηκε, οι σκύλοι είχαν περίπου 530 εκατ. φλοιώδεις νευρώνες ενώ οι γάτες κάτι λιγότερο από 250 εκατ.

«Θεωρώ ότι ο απόλυτος αριθμός των νευρώνων ενός ζώου καθορίζει, ειδικά όταν μιλάμε για τον εγκεφαλικό φλοιό, τον πλούτο της εσωτερικής νοητικής κατάστασης και την ικανότητα να προβλέψει αυτό το οποίο επρόκειτο να συμβεί στο περιβάλλον του, βασιζόμενο σε παλαιότερες εμπειρίες», εξηγεί η Suzana Herculano-Houzel, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας και βιολογίας στο Venderbilt, η οποία επέβλεψε την έρευνα μαζί με έναν σημαντικό αριθμό διεθνών ερευνητών.

Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, η διαμάχη για το ποιο ζώο είναι εξυπνότερο δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ακόμη και η ίδια η Herculano-Houzel παραδέχεται ότι, παρά το γεγονός πως η έρευνα είναι αντικειμενική, έχει τις αμφιβολίες της.

«Είμαι 100% υπέρ των σκύλων», είπε, «αλλά, με αυτήν την παραδοχή, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι σκύλοι έχουν τη βιολογική δυνατότητα να κάνουν πολλά περισσότερα πολύπλοκα και ευέλικτα πράγματα στη ζωή τους από ό,τι οι γάτες».