Ποιος είναι ο Αιγύπτιος που θέλει να αγοράσει ένα ελληνικό νησί για τους μετανάστες

Ποιος είναι ο Αιγύπτιος που θέλει να αγοράσει ένα ελληνικό νησί για τους μετανάστες

Από την Μύκονο και την Wind μέχρι την Βόρειο Κορέα και τις Άλπεις ο Ναγκίπ Σαουίρις δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας.

Κωστής Χριστοδούλου

Ο Ναγκίπ Σαουίρις δεν είναι κάποιος επιχειρηματίας που θα κάνει λόμπινγκ, θα προσπαθήσει με το χρήμα του να επηρεάσει καταστάσεις ή να κινηθεί δια της πλαγιάς οδού. Αυτό που θέλει να το πει θα το πει άμεσα και θα λάβουν το μήνυμα τους αυτοί που πρέπει.

Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας ή της Ιταλίας να αγοράσει ένα νησί, να το ανεξαρτητοποιήσει και να μεταφέρει εκεί πρόσφυγες όπου θα ξεκινήσουν τη ζωή τους εργαζόμενοι σε μία νέα πατρίδα. Στόχος του όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter είναι να έχουν μία ανθρώπινη μεταχείριση γιατί «σήμερα, τους φέρονται σαν να είναι βόδια». Παραδέχτηκε ότι στο σχέδιο του – το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «τρελό» – υπάρχουν προβλήματα υλοποίησης με πρώτο και βασικότερο το νομικό καθεστώς του νέου κράτους. Η πρόταση αυτή έγινε πριν από 10 ημέρες και από τότε δεν έχει σταματήσει να προωθεί και να επιδιώκει την υλοποίηση της ιδέας του. Πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο bloomberg ανέφερε ότι έχει μεταφέρει την πρόταση του και στην ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έλαβε απάντηση καθώς «οι πολιτικοί δουλεύουν με τους δικούς τους χρόνους και οι επιχειρηματίες με τους δικούς τους».

Καθημερινά συνεχίζει να ανεβάζει tweet γύρω από το νησί των μεταναστών, σε ένα από αυτά τα μηνύματα ανέφερε «βρήκα το όνομα για το νησί “ILAN” (σ.σ. το όνομα του μικρού Σύριου που ξεβράστηκε στα παράλια της Τουρκίας) τώρα μένει να βρω το νησί).

Ο πλουσιότερος αιγύπτιος επιχειρηματίας και ο έβδομος πλουσιότερος στην Αφρική δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Με τις τηλεπικοινωνίες να είναι η βασική του δραστηριότητα έκανε ένα πέρασμα από την Wind την περίοδο 2007-2009. Επιχειρηματικά έφυγε την ώρα που η ύφεση χτυπούσε την πόρτα της χώρας όμως επέστρεψε για να διασκεδάσει αρκετές φορές στο Nammos στην Μύκονο όπου έδωσε μερικά θρυλικά πάρτυ για να γιορτάσει τα γενέθλια του άλλα και για να βολιδοσκοπήσει επενδυτικές ευκαιρίες που προέκυψαν την περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα το 2010 είχε δείξει ενδιαφέρον για την έκταση 175 στρεμμάτων στον Δήμο Αφάντου στην Ρόδο καθώς και για την έκταση 738 στρεμμάτων στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες στην Κρήτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr