Ποιος είναι ο Κινέζος μεγιστάνας που έχασε 13 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

Ποιος είναι ο Κινέζος μεγιστάνας που έχασε 13 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

Ωχ! Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας Ουάνγκ Γιάνλιν έχει χάσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστηριακό κραχ της Κίνας.

Από την περίοδο που οι κινεζικές μετοχές έπιασαν κορυφή τον Ιούνιο, οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών του Ουάνγκ έχουν πέσει στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σένζεν – μειώνοντας τον πλούτο του. Έχασε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις τελευταίες δύο ημέρες χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης – περίπου το ένα τρίτο των συνολικών απωλειών του αυτό το καλοκαίρι.

Η Wanda Dalian Commercial Properties έχασε 38% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις 12 Ιουνίου μειώνοντας σχεδόν κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της συμμετοχής του Ουάνγκ. Η Wanda Cinema Line έχασε 36% της αξίας της, με συνολική απώλεια 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι μετοχές της Wanda Hotel Development υποχώρησαν κατά 49%, με απώλειες 60 εκατομμυρίων, σύμφωνα με μια ανάλυση των χρηματιστηριακών δεδομένων.

Ο Ουάνγκ ξεπέρασε πρόσφατα τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ Λι Κα Σινγκ ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, σύμφωνα με την κατάταξη που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Έκθεση Hurun. Η έκθεση εκτιμά ότι η περιουσία του Ουάνγκ ανέρχεται σε 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και πριν από τη χρηματιστηριακή κατάρρευση, η Wanda Cinema Line αντιμετώπιζε δυσκολίες, με ασταθείς διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής της και ακόμη και αναστολή διαπραγμάτευσης για περίπου δύο μήνες. Οι επιχειρήσεις κινηματογράφου και ακινήτων έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά πέρυσι, αυξάνοντας τον πλούτο του Ουάνγκ.

Ο Ουάνγκ είχε υπηρετήσει 16 χρόνια στρατιώτης πριν γίνει δισεκατομμυριούχος χτίζοντας μια αυτοκρατορία ως ιδρυτής της Dalian Wanda Group, ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων και της ψυχαγωγίας.

Οι φιλοδοξίες του είναι μεγάλες και οι πρόσφατες επενδύσεις του έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ψυχαγωγίας. Το 2013, ο Ουάνγκ δαπάνησε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τη βρετανική εταιρεία κατασκευής γιοτ Sunseeker, η οποία έχει κατασκευάσει πλοία για ταινίες του James Bond. Πριν από αυτό, ο Ουάνγκ απέκτησε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογράφων AMC Cinemas έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012.

Η Dalian Wanda είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Κίνα με πάνω από 17 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στο χαρτοφυλάκιό της. Η εταιρεία λειτουργεί εμπορικά κέντρα, πολυτελή ξενοδοχεία και διάφορα άλλα ακίνητα.

Δείτε ακόμη: 

Ποιοι έχασαν δισεκατομμύρια την «Μαύρη Δευτέρα»