Ποιος είναι ο νέος CEO της Qualcomm;

Ποιος είναι ο νέος CEO της Qualcomm;
Qualcomm President Cristiano Amon speaks at a Qualcomm press conference at the 2020 Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada, on January 6, 2020. - CES is one of the largest tech shows on the planet, showcasing more than 4,500 exhibiting companies representing the entire consumer technology ecosystem. (Photo by Robyn Beck / AFP) Photo: AFP

του Aaron Pressman

Ο κορυφαίος κατασκευαστής chip για κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, η Qualcomm, αποκτά έναν νέο ηγέτη. Ο διευθύνων σύμβουλος Steve Mollenkopf ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί τον Ιούνιο και θα αντικατασταθεί από τον ανώτατο «υπολοχαγό» του, τον πρόεδρο της εταιρείας Cristiano Amon.

Η απροσδόκητη αλλαγή – ο Mollenkopf είναι μόλις 52 ετών και υπήρξε CEO για επτά χρόνια – είναι απίθανο να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στη στρατηγική στη Qualcomm. Ο Amon, 50 ετών, βρίσκεται στην εταιρεία εδώ και δύο δεκαετίες και βοήθησε τον Mollenkopf να πλοηγηθεί εν μέσω πολλών προβλημάτων.

«Ο Steve και εγώ δουλεύουμε δίπλα-δίπλα για 15 χρόνια και δεν περιμένω να δούμε αλλαγή στη στρατηγική, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη ίδια στρατηγική», δήλωσε ο Amon στο CNBC τη Δευτέρα. Η Qualcomm είπε ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεν ήταν διαθέσιμος για να μιλήσει με το Fortune.

Ο Amon ήταν η «φυσική επιλογή» για να αναλάβει τα ηνία, δεδομένης της έμφασης της Qualcomm στην τεχνολογία 5G, για την οποία ο Amon «διαμόρφωσε τη στρατηγική εδώ και χρόνια», έγραψε ο αναλυτής της Bernstein Research, Stacy Rasgon, τη Δευτέρα.

Όταν αναλάβει, ο Amon θα γίνει ο τελευταίος σε μια σειρά μεταναστών που ηγούνται μιας κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα βήματα του Satya Nadella της Microsoft, του Sundar Pichai της Google, και άλλων.

Γεννημένος στη Βραζιλία, ο Amon μεγάλωσε στην πρωτεύουσα του Σάο Πάολο και σπούδασε στο Universidade Estadual de Campinas. Η ασύρματη τεχνολογία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Amon στο πανεπιστήμιο και το πτυχίο του ήταν στην ηλεκτρολογία. Μετά την αποφοίτησή του, το 1992, βρέθηκε στη βραζιλιάνικη μονάδα του ιαπωνικού τεχνολογικού γίγαντα NEC και σύντομα μεταφέρθηκε στο Τόκιο. Από εκεί, άρχισε να ταξιδεύει στο Σαν Ντιέγκο και να έχει συναντήσεις με μια ανερχόμενη εταιρεία τεχνολογίας που ονομαζόταν …Qualcomm. Σύντομα ακολούθησε μια προσφορά εργασίας και το 1996 ο Amon άρχισε να βοηθά την Qualcomm να πουλήσει τον ασύρματο εξοπλισμό της σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Από την Qualcomm έφυγε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για μια σύντομη θητεία στον κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Ericsson, και στη συνέχεια, καθώς έσκαγε η φούσκα του διαδικτύου, βρέθηκε στη VeloCom, επενδυτή σε διάφορους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Λατινικής Αμερικής.

Αυτό οδήγησε σε μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του Amon, όπου βρέθηκε να προσπαθεί να σώσει μία από τις πληττόμενες επενδύσεις της εταιρείας. Ο βραζιλιάνικος ασύρματος πάροχος Vesper χρεοκόπησε και έχανε πολλά μετρητά όταν ο Amon ανέλαβε ως επικεφαλής τεχνολογίας εκεί. Αργότερα προήχθη σε προϊστάμενο λειτουργιών και βοήθησε στην αλλαγή ρότας της εταιρείας, πουλώντας τη Vesper στην αντίπαλό της, Embratel, το 2003. «Ήταν διασκεδαστικό – έμαθα πολλά», είπε ο Amon σε συνέντευξή του στο Bloomberg Radio πέρυσι.

Όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, η Qualcomm δελέασε τον Amon για να γυρίσει πίσω στις ηλιόλουστες παραλίες του Σαν Ντιέγκο το 2004. Εργάστηκε σκληρά και έφτασε στην κορυφή του τμήματος τσιπ της εταιρείας, συνεργαζόμενος στενά με τον Mollenkopf που ήταν στο ίδιο τμήμα. Εκείνη την εποχή, η Qualcomm πολεμούσε τους Ευρωπαίους αντιπάλους της για να εξοπλίσει τηλέφωνα και παρόχους με τεχνολογία 3G, τον πρώτο εξοπλισμό με πραγματική δυνατότητα Internet.

Η Qualcomm κέρδισε τη μάχη του 3G και έγινε ακόμη πιο κυρίαρχη καθώς ξεκίνησε η εποχή του 4G. Αλλά ήταν ο Mollenkopf αυτός που βρέθηκε στην κορυφαία θέση στην εταιρεία αρχικά, διαδεχόμενος τον Paul Jacobs το 2014. Ο Jacobs ήταν ο γιος του συνιδρυτή της Qualcomm και επί σειρά ετών διευθύνοντος συμβούλου Irwin Jacobs, καθιστώντας τον Mollenkopf τον πρώτο επικεφαλής της εταιρείας που δεν προερχόταν από την οικογένεια.

Ο Amon ίσως είναι τυχερός που δεν έγινε τότε CEO.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Mollekopf, το ακτιβιστικό hedge fund JANA Partners ζήτησε από τον CEO να διαλύσει την εταιρεία, αντιμονοπωλιακές αρχές σε τρεις ηπείρους διερεύνησαν και μήνυσαν την εταιρεία, ο κορυφαίος πελάτης της εταιρείας – η Apple – στράφηκε στην αντίπαλο Intel και υπέβαλλε κι αυτή αγωγή κατά της Qualcomm, ο διευθύνων σύμβουλος της Broadcom, Hock Tan, προσπάθησε να προβεί σε μια εχθρική εξαγορά της εταιρείας, και η Κίνα απέκλεισε την προσφορά της Qualcomm για την αγορά της NXP Semiconductors.

Αν και ο Mollenkopf κέρδισε με επιτυχία σχεδόν όλες αυτές τις μάχες, ανατέθηκε στον Amon να επιβλέψει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G της Qualcomm. Ο Amon είναι γνωστός ως κάποιος που του αρέσει να πηγαίνει πρώτος στο γραφείο ώστε να ενθαρρύνει τις ομάδες έρευνας, μάρκετινγκ και πωλήσεών να εργάζονται σκληρά. Ο Mollenkopf τον προήγαγε σε πρόεδρο της εταιρείας και πιθανό διάδοχό του το 2018.

Πηγή: Fortune.com