Ποιός είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος που θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ

Ποιός είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος που θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ
Ποιος είναι ο Τσέχος επιχειρηματίας του Sazka Group και γιατί θέλει να ελέγξει τον ΟΠΑΠ.

Η δημόσια προσφορά που υπέβαλλε ο τσεχικών συμφερόντων όμιλος Sazka ήταν τέλεια… χορογραφημένη. Ανέμενε την ολοκλήρωση των εκλογών και μόλις αυτό συνέβη, μαζί με την απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας από την έναρξη των χθεσινών συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπέβαλλε προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ. Το προσφερόμενο τίμημα για τις μετοχές που δεν κατέχει ο όμιλος ανέρχεται σε 9,12 ευρώ που, όπως προβλέπεται, αποτελεί τον μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου.

Όμως, ποιος είναι ο Κάρελ Κομάρεκ, ο «εγκέφαλος» πίσω από τον όμιλο Sazka, που ήδη ελέγχει το το 22,1% των μετοχών του ΟΠΑΠ, και γιατί επιδιώκει να ελέγξει ολοκληρωτικά τον πρώην κρατικό οργανισμό; Μια ματιά στο παρελθόν φανερώνει έναν επιχειρηματία που ξέρει καλά το πεδίο των τυχερών παιχνιδιών, και βλέπει τον ΟΠΑΠ ως το διαμάντι στο ευρωπαϊκό στέμμα του.

Komarek: Θέλουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ

Επιδιώκουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ και θέλουμε να δώσουμε στους υπάρχοντες μετόχους την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχουν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών, αναφέρει ο επικεφαλής του τσέχικου ομίλου SAZKA Karel Komarek, αναφορικά με τη δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές του OΠΑΠ.

Ο κύριος Karel Komarek σχολίασε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι χάρη στη σταθερή στήριξη και την ενεργό ενασχόλησή μας με τις δραστηριότητες της εταιρείας, έχουμε συμβάλει στη δημιουργία σημαντικής αξίας για όλους τους μετόχους του OΠΑΠ. Από την 1η Μαρτίου 2013, δηλαδή την ημέρα της ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης του OΠΑΠ, η συνολική απόδοση για τους μετόχους έχει ανέλθει σε 130% και συμπεριλαμβάνει καταβληθέντα μερίσματα συνολικού ύψους άνω των €1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον OΠΑΠ και θέλουμε να δώσουμε στους υπάρχοντες μετόχους την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχουν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών. Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η οποία υλοποιείται πλήρως σε μετρητά και είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, δεσμεύουμε κεφάλαια άνω των €2 δισεκατομμυρίων, στηρίζοντας την πρόταση αυτή».

Το προσφερόμενο τίμημα

Το προσφερόμενο αντάλλαγμα διαμορφώνεται στα €9,12 ανά μετοχή και το συνολικό αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης, υπό την προϋπόθεση ότι η δημόσια πρόταση θα γίνει αποδεκτή από όλους τους μετόχους, εκτιμάται σε περίπου €2,06 δισεκατομμύρια.

Η υπό εξαγορά εταιρεία θα καταβάλει μέρισμα ύψους €0,60 ανά μετοχή του OΠΑΠ, στις 12 Ιουλίου 2019, προς τους μετόχους που ήταν εγγεγραμμένοι στο Σ.Α.Τ. έως τις 27 Ιουνίου 2019.

Κάρελ Κομάρεκ: Ο «βασιλιάς» της λοταρίας, προϊόν της χαοτικής δεκαετίας του ‘90

Ο 50χρονος αυτοδημιούργητος Τσέχος επιχειρηματίας, ξεκίνησε να κτίζει την περιουσία του την δεκαετία του ’90, την εποχή των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στις χώρες του «υπαρκτού» και φυσικά στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Μόλις 24 ετών την εποχή εκείνη, πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση όταν λίγοι στη χώρα καταλάβαιναν πώς ή σκέφτονταν ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν, εμπορευόμενος βιομηχανικούς σωλήνες και αργότερα, προιόντα πετρέλαιου και φυσικού αερίου.

Αυτό το στοίχημα οδήγησε στον όμιλο KKCG, με έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη δραστηριότητά του είναι ο όμιλος Sazka, η μεγαλύτερη εταιρεία λαχειοφόρων αγορών της Ευρώπης, αλλά και άλλες δραστηριότητες που επενδύουν στην ενέργεια και την τεχνολογία. Η περιουσία του Κομάρελ σήμερα ανέρχεται σε 3,3 δισ. σολάρια. Ο όμιλος Sazka Group, την οποία διαμόρφωσε μετά την εξαγορά της ομώνυμης τσεχικής λοταρίας, επίσης διατηρεί μερίδια στη Lottoitalia και την CasinosAustria. Ο Τσέχος επιχειρηματίας μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της πατρίδας του και της δεύτερης κατοικίας του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο ο Τσέχος επιχειρηματίας ολοκλήρωσε το διαχωρισμό δραστηριοτήτων και περιουσιακών στοιχείων με τον πρώην συνεταίρο του Ίρζι Σμετς, και τώρα είναι ελεύθερος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Ο ΟΠΑΠ ως το σημαντικότερο gaming asset του Κομάρελ στην Ευρώπη

Το σημαντικότερο assset της Sazka -αλλά και των ευρωπαικών δραστηριοτήτων του Κομάρεκ- θεωρείται η συμμετοχή στον ΟΠΑΠ.

Επίσημος στόχος του 50χρονου Τσέχου είναι να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών του ομίλου ΟΠΑΠ, (κάτι που αν επιτευχθεί θα απαιτήσει από τον ίδιο να καταβάλει σχεδόν 2 δισ. ευρώ) και να συγκεντρώσει το πλειοψηφικό ποσοστό. Έτσι θα μπορεί να εφαρμόσει την εταιρική του στρατηγική και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του χωρίς τριβές.

Κάτι που με το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι πολύ πιο δύσκολο καθώς τον έλεγχο του ΟΠΑΠ μετά την διαδικασία ιδιωτικοποίησης διατηρεί η ΕΜΜΑ Holdings, με 33% στον ΟΠΑΠ, και στην οποία ο Κομάρεκ ελέγχει το 66,7% μεσω της Sazka. Ο Κομάρεκ σήμερα ελέγχει το 22,1% των μετοχών του οργανισμού. Στην EMMA Holdings μετέχουν επίσης με 33%, οι όμιλοι Μελισσανίδη και Κοπελούζου, οι οποίοι κατέχουν συνολικά το 10,89% των μετοχών του ΟΠΑΠ, και με την πλευρά Μελισσανίδη να έχει την ισχυρότερη συμμετοχή. Σχετικά, η ανακοίνωση η ανακοίνωση διευκρινίζει μάλιστα ότι ο προτείνων δεν ενεργεί συντονισμένα με την πλευρά του έτερου ιδιώτη μετόχου Γ. Μελισσανίδη που μετέχει στο ιδιοκτησιακό team της ΕΜΜΑ Delta Management μέσω της Georgiella Holdings.