Ποιος ήταν ο φιλέλληνας Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ

Ποιος ήταν ο φιλέλληνας Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ

«Να πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο ιστορικός πολιτικός.

Απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 96 ετών ο πρώην Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουντ Σμιτ. Μετά την επέμβαση που υπεβλήθη το Σεπτέμβριο, οι θεράποντες ιατροί έχασαν τις ελπίδες τους, ενώ το τελευταίο διάστημα η υγεία του είχε επιδεινωθεί δραματικά.

Η πολιτική του ζωή 

Το 1946 εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κι έκτοτε ξεκίνησε η πολιτική του καριέρα στο Αμβούργο, ενώ το 1964 ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος. Από το 1974 έως το 1982, ο Χέλμουντ Σμιτ διετέλεσε Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που σημαδεύτηκε από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, τον Ψυχρό Πόλεμο και την τρομοκρατική δράση της Ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ. Κατά τη διάρκεια τα θητείας του δραστηριοποιήθηκε στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη Γαλλία, αλλά και τον τότε Πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Παρόλο που αποσύρθηκε το 1986 από την Ομοσπονδιακή Βουλή, ο ίδιος παρέμεινε πολιτικά ενεργός. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Σμιτ υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Επιτροπής που υποστήριζε την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια μόλις ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Χέλμουντ Σμιτ, έκανε συχνά παρεμβάσεις κατά της Μέρκελ και του Σόιμπλε. «Να πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, το 2011. Μάλιστα, ο ίδιος είχε εκφράσει την άποψη ότι είναι απαραίτητη η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο Χέλμουντ είχε πάρει θέση λέγοντας πως η «επίσημη γερμανική θέση έχει ξεκαθαριστεί χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων», ενώ είχε εκτιμήσει πως είναι αναπόφευκτο να ικανοποιηθούν οι Έλληνες.

Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Για τη θερμή υποστήριξη που έδειξε στην Ελλάδα, ο Χέλμουντ Σμιτ αναγορεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Αμβούργου. «Ο Χέλμουντ Σμιτ ήταν ένας πολιτικός θεσμός της δημοκρατίας μας. Και ήταν για μένα ένας θεσμός. Κάποιος του οποίου τη συμβουλή και την άποψη θεωρούσα σημαντικές», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στην ευρωπαϊκή ιδέα και τις διεθνείς πρωτοβουλίες του.

Ο γνωστός και ως «παγκόσμιος οικονομολόγος», Χέλμουντ Σμιτ, ήταν όχι μόνο ο αγαπημένος πολιτικός της νεότερης γερμανικής ιστορίας αλλά και ο αγαπημένος και μοναδικός υπερασπιστής της Ελλάδας.