Ποιος θα διαδεχθεί την αυτοκρατορία του Warren Buffett;

Ο θρυλικός επενδυτής δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τελικό του σχέδιο. Τι γνωρίζουμε ως τώρα.

 

του Don Reisinger

Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει συζητήσει ακόμα το σχέδιο διαδοχής του στη Berkshire Hathaway. Όμως, στην τελευταία ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους αφιέρωσε πολύ χώρο στην εξύμνηση δύο εκ των κορυφαίων στελεχών του.

Στην επιστολή του, ο 88χρονος Μπάφετ συζήτησε τις διοικητικές αλλαγές που προώθησε στις αρχές του 2018. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο Ajit Jain μεταφέρθηκε στις «ασφαλιστικές δραστηριότητες» της Berkshire, συμπεριλαμβανομένης της Geico και συναφών δραστηριοτήτων, ενώ στον Greg Abel «δόθηκε ο έλεγχος επί όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων».

Αν και η κίνηση αυτή μπορεί να μην σημαίνει πολλά μέσα σ’ ένα παραδοσιακό εταιρικό πλαίσιο, ο Jain και ο Abel θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του επικεφαλής της Berkshire Hathaway όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί. Και η απόφαση του Μπάφετ να τους μεταφέρει σε πιο σημαντικούς ρόλους εντός της εταιρείας φαίνεται να επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό.

«Η Berkshire πλέον διοικείται πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σε σχέση με την περίοδο που ήμουν μόνος μου επιβλέποντας τις λειτουργίες» έγραψε ο Μπάφετ. «Ο Ajit και ο Greg έχουν σπάνια ταλέντα και το αίμα της Berkshire τρέχει μέσα στις φλέβες τους».

Απ’ την άλλη, ο Μπάφετ δεν είπε με σαφήνεια εάν ο Jain, ο Abel ή και οι δύο μαζί θα τον αντικαταστήσουν όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί. Και για την ώρα, οι μέτοχοι μένουν εκ νέου χωρίς καμία εικόνα του σχεδίου διαδοχής στη Berkshire και του τι θα συμβεί όταν συνταξιοδοτηθεί ο Μπάφετ.

Αντιθέτως, ο Μπάφετ τελείωσε την επιστολή συζητώντας τη ζωή τη δική του και του αντιπροέδρου Charlie Munger, και δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλλει τα στελέχη της Berkshire:

«Εδώ και 54 χρόνια, ο Charlie κι εγώ λατρεύουμε τη δουλειά μας κάνοντας καθημερινά αυτό που θεωρούμε ενδιαφέρον και δουλεύοντας με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε» έγραψε. «Και πλέον η νέα διοικητική μας δομή έχει κάνει τις ζωές μας ακόμα πιο ευχάριστες».

Πηγή: fortune.com

Σχετικά άρθρα