Ποιος θα πάρει τη θέση του Ερντογάν;

Ποιος θα πάρει τη θέση του Ερντογάν;

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκίνησε τις διαδικασίες αντικατάστασης του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησε τη Δευτέρα τις διαδικασίες για τη μετά Ερντογάν εποχή, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα παραιτηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα από την πρωθυπουργία, πριν ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας για μια πενταετή θητεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 51,79% των ψήφων έναντι του κοινού υποψηφίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου (38, 4%) και εκείνου του Κουρδικού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς (9,8%).

Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, 74,12%, ήταν σαφώς μικρότερο του 89% που καταγράφθηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.

Όπως αποφασίστηκε το AKP θα συνέλθει την 27η Αυγούστου προκειμένου να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο. Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας ο πρόεδρος δε μπορεί να ανήκει σε κανένα κόμμα. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκέντρωσε από σήμερα το μεσημέρι τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του για να καταπιαστούν με το πρώτο μέλημά τους: να επιλέξουν ένα διάδοχο στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης πριν από την ορκωμοσία του, την 28η Αυγούστου.

Στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και δύο πρώην αντιπρόεδροι, ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Μπουλέντ Αρίντς. «Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για ονόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, «οι επικεφαλής του κόμματος και ο πρωθυπουργός θα διαβουλευτούν και θα έλθουμε σε συμφωνία για το όνομα που μας φαίνεται λογικό».

Ο Ερντογάν αναμένεται να υιοθετήσει ένα στυλ προέδρου με διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως προωθήσει συνταγματικές αλλαγές μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 προκειμένου να εδραιώσει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

«Όποια και να είναι η επιλογή του αυτό το πρόσωπο θα του δημιουργήσει προβλήματα υπό την έννοια ότι το Σύνταγμα δεν έχει συνταχθεί για αυτού του είδους την άσκηση εξουσίας» υπογράμμισε ο Αλί Τζαρκόγλου, πολιτειολόγος στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κοτς στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και οι προκάτοχοί του τις χρησιμοποίησαν ελάχιστα, οι υπάρχουσες εξουσίες του προέδρου του δίνουν το δικαίωμα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, όχι όμως να προτείνει νόμους ή να κάνει εκστρατείες στο όνομα του κόμματός του— δύο τομείς που είχε μονοπωλήσει ο πρωθυπουργός. Μόνο μια συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ο Ερντογάν απέτυχε να υπερψηφιστεί το 2013 εξαιτίας μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν κρίθηκε επαρκής, θα μπορούσε να τροποποιήσει αυτήν την ισορροπία.

Επιπλέον το αποτέλεσμα που πέτυχε ο Ερντογάν θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το διακύβευμα.

«Αυτό θα έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη νέα του προεδρική θητεία» εκτίμησε ο Τζαρκόγλου, «θα πρέπει να είναι προσεκτικός». «Εάν η διοίκηση αυτού του νέου καθεστώτος λάβει αποφάσεις αντίθετες προς το Σύνταγμα, θα βιώσουμε ένα εκρηκτικό κλίμα και θα κατευθυνθούμε προς μια συνταγματική κρίση» υποστήριξε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet, Καντρί Γκιουρσέλ.

«Ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός στην Τουρκία (…) και θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές» σημείωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Διαβάστε ακόμη: 

Συγχαρητήρια από Πούτιν και Μέρκελ σε Ερντογάν

H εμφατική νίκη Ερντογάν πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ

Κυρίαρχος ο Ερντογάν, παρά τα σκάνδαλα