Ποιους κλάδους πλήττουν περισσότερο οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ

Ποιους κλάδους πλήττουν περισσότερο οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ
epa06574419 (FILE) - A file photo dated 04 June 2007 showing workers transporting steel cables at a steel yard in Beijing, China. Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. Other nations affected could be Australia, Mexico, Brazil and South Korea. EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 01028721

Δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα και η αεροδιαστημική.

 

Ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Γνωρίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα πλήξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον κλάδο της αεροδιαστημικής, δεδομένης της κρισιμότητας των δύο αυτών πρώτων υλών για την παραγωγή αυτοκινήτων και αεροσκαφών.

Αλλά οι κλάδοι αυτοί δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται από τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κονσέρβες

Οι πωλητές συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών μπορεί να μην χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα μετάλλων, αλλά οι δασμοί θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο, σύμφωνα με τους ηγέτες του κλάδου.

Η Campbell Soup προειδοποίησε ότι οι φόροι θα αυξήσουν τις τιμές των κονσερβών. «Οποιοσδήποτε νέος ευρύς δασμός στον εισαγόμενο χάλυβα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές σε ένα από τα ασφαλέστερα και πιο προσιτά σκέλη της προσφοράς τροφίμων», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Nicky Thomson, σε email.

Τεχνολογία

Ανάλογα με τον τρόπο επιβολής του, ο δασμός θα μπορούσε επίσης να πλήξει τα iPhones, τους φορητούς υπολογιστές, και άλλα προϊόντα τεχνολογίας.

Πολλά από τα gadgets της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων με αλουμινένιες ή χαλύβδινες άκρες. Εάν οι δασμοί ισχύσουν μόνο για τις πρώτες ύλες, η επίδραση στην Apple θα είναι μικρή, δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει μόνο ένα μικρό μέρος των Mac της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Gene Munster, αναλυτή της Loup Ventures.

Αν οι δασμοί περιλαμβάνουν τα παραγμένα προϊόντα, τα κόστη της Apple για το Mac και το iPhone θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 0,2%, δήλωσε ο Munster. Η Apple αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Μεταποίηση και Γεωργία

Άλλοι κλάδοι ανησυχούν για αντίποινα. Η παραγωγή σιταριού και άλλων καλλιεργειών θα μπορούσε να πληγεί εάν οι εμπορικοί εταίροι επιλέξουν να τιμωρήσουν τους εξαγωγείς των ΗΠΑ.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι κίνδυνοι των αντιποίνων και το προηγούμενο που τέθηκε από αυτού του είδους τον προστατευτισμό μπορεί να έχει σοβαρές πιθανές συνέπειες, όχι μόνο για το σιτάρι αλλά για την αμερικανική γεωργία», δήλωσε ο Steve Mercer, εκπρόσωπος της κλαδικής οργάνωσης US Wheat Associates.

Η αγορά ηλιακής ενέργειας μπορεί επίσης να αισθανθεί τις συνέπειες. Ο χάλυβας χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τις εταιρείες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Ένας δασμός 25 τοις εκατό θα μπορούσε να προσθέσει έως και 2 σεντ ανά watt στο κόστος κατασκευής, σύμφωνα με τον Dan Whitten, εκπρόσωπο της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας.

Αγωγοί Πετρελαίου

Ενώ ο άνθρακας μπορεί να γνωρίσει ώθηση από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής χάλυβα, άλλα κομμάτια του κλάδου της ενέργειας ίσως να μην έχουν την ίδια μοίρα. Ο Σύνδεσμος Πετρελαιαγωγών των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο δασμός στον χάλυβα θα προσθέσει 76 εκατομμύρια δολάρια στο κόστος κατασκευής ενός τυπικού αγωγού.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ βασίζεται σε ειδικό χάλυβα για πολλά από τα έργα της – χάλυβα που δεν προσφέρουν οι περισσότερες χαλυβουργίες της χώρας», δήλωσε ο Jack Gerard, επικεφαλής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.