Πυρά κυβέρνησης και ΚΙΝ.ΑΛ. κατά Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. «Ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η φράση του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί ξανά στην εξουσία, θα πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε απάντηση στις επικρίσεις το βράδυ της Κυριακής, διευκρινίζοντας ότι είναι υπέρ του τρίπτυχου «κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία», αρκεί αυτά να ισχύουν για όλους και να εννοούνται απ’ όλους.

«Έφτασαν στο σημείο από τον πανικό τους, να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, μιλάνε με θράσος σήμερα αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και χειραγώγησαν τους θεσμούς αλλά και τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια».

Συνέχισε λέγοντας ότι όσοι τον επικρίνουν τώρα «αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση με το που εξελέγησαν. Άλλαξαν τη νομοθεσία για να διορίσουν διοικητή στην ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, μιλάνε αυτοί που έσπευσαν να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα που μόλις είχε αλλάξει για να αθωώσουν τα λευκά κολάρα… Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για εξωθεσμική συμπεριφορά».

Η φράση περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας έφερε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ: «Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα, που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα, αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα ‘ή εμείς, ή αυτοί’. Και ότι στόχος του είναι ένας ‘δεύτερος γύρος’ για να επαναφέρει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας συνέχισε λέγοντας πως οι Έλληνες «έμαθαν… για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι ‘την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας’ αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού».

Πρόσθεσε πως «στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, «αρμοί της εξουσίας», πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών».

Ανέφερε πως «ο διήμερος δήθεν ‘απολογισμός’ του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους».

Κατέληξε λέγοντας ότι «πάνω από όλα, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».

«Ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την χθεσινή του ομιλία στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει σε σχόλιό του το Κίνημα Αλλαγής «ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε.

» Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν». «Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του.

Γεωργιάδης: Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα

Στη δήλωση Τσίπρα αναφέρθηκε σήμερα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον σταθμό OPEN. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την άποψη του υπουργού για την χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργίαδης είπε: «Άκουσα χθες την ομιλία του κ. Τσίπρα που είπε ότι «η δεύτερη φορά αριστερά», όταν έλθει, θα αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε όλους τους αρμούς της εξουσίας. Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα. Είπε δηλαδή ότι αν κυβερνήσει δεύτερη φορά, πρέπει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, όλους τους άλλους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία εδράζεται στη διάκριση των εξουσιών. Αν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην έρευνα της προκαταρκτικής ανακριτικής επιτροπής για τη NOVARTIS και τη σκευωρία, η νοοτροπία πίσω από τη σκευωρία είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας: «ότι πρέπει να ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας, δηλαδή τη Δικαιοσύνη».

Κόντρες και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναφορά Τσίπρα προκάλεσε έντονες συζητήσεις και στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη της εξουσίας, γιατί κυβέρνησε με τους θεσμούς που άφησαν οι προηγούμενοι και δεν άλλαξε τις ανεξάρτητες αρχές. Μάλιστα, επέκρινε τον Νίκο Βούτση επειδή, όπως είπε, δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής για το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών.

Οργισμένη ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής: «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας ότι ουδέποτε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι τέτοιο.

Την σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άποψης του Παύλου Πολάκη επικαλούμενος την εμπειρία του με το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες.

Παρεμβαίνοντας στην κόντρα, ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του στην λογική που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας ότι «άλλο η κυβέρνηση, άλλο η εξουσία» και αναφερόμενος ειδικά στα λεγόμενα του κ. Πολάκη, είπε πως ο διαχωρισμός κράτους- εξουσίας δεν υφίσταται, σημειώνοντας ότι όταν ο λαός δίνει την εντολή, η κυβέρνηση οφείλει να ασκεί την πολιτική της και απέδωσε τα όσα υποστηρίζουν τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αδυναμίες της τότε διακυβέρνησης.

Στη λογική των Τσίπρα- Πολάκη κινήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν το άγχος ότι θα θεωρηθούν «θεσμικά αγενείς», διότι υπεράνω όλων είναι, όπως είπε, η υλοποίηση της λαϊκής εντολής. Δεν λέει κανείς να λειτουργούμε παράνομα, σημείωσε, αλλά αντί να έχουμε αυτό το άγχος, της θεσμικής απρέπειας, να αναλογιστούμε εάν είχε την αυστηρότητα που έπρεπε στην εφαρμογή της λαϊκής εντολής.

Καθαρές αποστάσεις, και μάλιστα σε έντονο ύφος, πήρε από τον κ. Πολάκη ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι του έκανε άσχημη εντύπωση η δήλωση του κ. Πολάκη και τόνισε ότι η Αριστερά πολιτεύεται με βάση το ήθος, τους κανόνες και την αξιοκρατία. Αναρωτήθηκε δε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώχνει όποιον τον ενοχλεί και υπογράμμισε με νόημα «ευτυχώς που υπάρχει η νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλιώς φαντάζομαι ότι με αυτή τη λογική θα απολύαμε όσους διαφωνούν».

Σχετικά άρθρα