Πυρά του διεθνούς Τύπου για τη «σφαγή της Αιγύπτου»

Πυρά του διεθνούς Τύπου για τη «σφαγή της Αιγύπτου»

Κατηγορούν τον στρατό για οπισθοδρόμηση κι επιστροφή στην καταπίεση της περιόδου Μουμπάρακ.

Ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος εκφράζουν σήμερα την αγανάκτησή τους για την αιματηρή διάλυση των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι στην Αίγυπτο, κάνουν λόγο για μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» και ζητούν από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να τερματισθεί η βία.

Στο Λονδίνο, οι Τάιμς εκτιμούν ότι «η νομιμότητα του μεταβατικού καθεστώτος κρέμεται από μια κλωστή». Η βρετανική εφημερίδα καλεί την Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση «αναστέλλοντας την παράδοση καταδιωκτικών αεροπλάνων F16 και των κεφαλαίων που είχε υποσχεθεί πέρυσι για μη στρατιωτικούς σκοπούς».

Συνεχής ενημέρωση των εξελίξεων στην Αίγυπτο

Οι Νιού Γιόρκ Τάιμς, επισημαίνοντας τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου, προχωρούν περισσότερο και καλούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (980 εκατ. ευρώ) προς την Αίγυπτο.

«Οι αιγύπτιοι στρατηγοί έδειξαν ξεκάθαρα πως δεν έχουν την ικανότητα και προφανώς το συμφέρον να οδηγήσουν τη χώρα τους στη δημοκρατία» λέει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Αναφερόμενη στις δεκαετίες της αμερικανικής υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί έπειτα από λαϊκή εξέγερση, η εφημερίδα εκτιμά πως «είναι καιρός για τον κ. Ομπάμα να αρχίσει να διορθώνει αυτή την ανισορροπία. Η διακοπή της βοήθειας προς τον αντιδημοκρατικό αιγυπτιακό στρατό θα ήταν ένας καλός τρόπος για να αρχίσει».

Ακόμα ένα βήμα προς τον εμφύλιο

Στη Γαλλία, η Λε Μοντ εκφράζει τη λύπη της για μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» υπογραμμίζοντας «την υιοθέτηση του χειρότερου συμβόλου των ετών του Μουμπάρακ: της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε στα τριάντα χρόνια της «βασιλείας του» κι επέστρεψε για ένα μήνα». «Πρόκειται για άρνηση όλων των κεκτημένων της επανάστασης του Ιανουαρίου 2011», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Την ίδια θλιβερή διαπίστωση κάνει και η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ: «Η βαναυσότητα που χρησιμοποίησε η αιγυπτιακή αστυνομία, η οποία στηρίχθηκε στο στρατό, εναντίον των οπαδών του καθαιρεθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους: η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό και τον υπουργό Άμυνας αλ-Σίσι δεν συνιστά σε τίποτε μια νέα εκκίνηση για τη δημοκρατία».

«Ο στόχος είναι μάλλον να βοηθηθούν οι αυταρχικές δυνάμεις του παλιού καθεστώτος (του Μουμπάρακ) να ανακτήσουν την εξουσία», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.