«Πυρετώδεις» διεργασίες για να μην καταρρεύσει ο Μαρινόπουλος

«Πυρετώδεις» διεργασίες για να μην καταρρεύσει ο Μαρινόπουλος

Όσο δεν βρίσκεται λύση αυξάνονται οι φήμες για «κανόνι» που θα πλήξει την αγορά.

«Πυρετώδεις» είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και των εμπλεκομένων στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Αν οι συζητήσεις αυτές δεν ευοδωθούν και δεν αποφευχθεί το «λουκέτο», αυτό θα σημάνει ένα τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία γενικότερα, καθώς θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά θα βληθούν και πολλές δεκάδες προμηθευτές σε κάθε μεριά της χώρας, στους οποίους οφείλονται τεράστια ποσά.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα ανοίγματα της Μαρινόπουλος, η οποία απασχολεί στα σούπερ μάρκετ περίπου 12.500 εργαζομένους, κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Κάποιοι ανεβάζουν αυτό το ποσό στα 1 δισ ευρώ , δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από μερίδα προμηθευτών οι οποίοι δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους μετά το deal που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Ύστερα από την πρώτη δόση που τους δόθηκε έναντι των οφειλομένων (ποσό που δεν ήταν παραπάνω από το 20% της συνολικής οφειλής), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί είτε δεν έλαβαν τίποτε.

Προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για ματαίωση του deal με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η Μαρινόπουλος έβγαλε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης». Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος καταλήγει ως εξής:

«Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Όσο κυλούν οι μέρες και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, τόσο θα φουντώνουν οι φήμες για ένα τεράστιο «κανόνι» στην αγορά που θα πλήξει καίρια την ελληνική οικονομία.