Πύρινη τραγωδία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική

Πύρινη τραγωδία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική
Πυροσβεστικό όχημα μπροστά από τους καπνούς στην πυρκαγιά που μαίνεται στο Νέο Βουτζά Αττικής, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 20 οχήματα, ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί από τον Νέο Βουτσά. Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας έχουν μεταφερθεί τρεις σοροί. Τους 56 φτάνουν οι τραυματίες, οι 11 διασωληνωμένοι.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Νέο Βουτζά από τις πυρκαγιές που πλήττουν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική, ενώ υπάρχουν φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα με επίσημες πηγές του ΕΚΑΒ να κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, βρίσκονται δύο παιδιά και δύο ηλικιωμένοι.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Λιμεναρχείο Ραφήνας έχουν μεταφερθεί τρεις σοροί (ενός ανδρός, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού) τις οποίες παρέδωσαν για μεταφορά σε πλωτά μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. τα πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τραυματίες έχουν ανέλθει στους 56. Από αυτούς οι 11 είναι διασωληνωμένοι, σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, 10 αλλοδαποί, κατά πάσα πιθανότητα τουρίστες από την Δανία, χάθηκαν το απόγευμα όταν προσπάθησαν να απομακρυνθούν με βάρκα αφότου πανικοβλήθηκαν όταν είδαν την φωτιά να πλησιάζει.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κινητοποίησε αμέσως μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής σε εγκλωβισμένα άτομα, στις ακτές του Αγίου Ανδρέα – Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, στις ανωτέρω περιοχές επιχειρούν 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και οι 2 φουσκωτοί λέμβοι του, 5 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , 1 Ναυαγοσωστικό , Ελικόπτερο και Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, παραπλέοντα σκάφη, Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών , Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και αρκετά ιδιωτικά σκάφη στα οποία επιβαίνουν στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος.

Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει περισυλλεγεί από παραλίες και μεταφέρονται σε σημεία υποδοχής που έχουν ορισθεί στην περιοχή της Ραφήνας (Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Πνευματικά Κέντρα, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κέντρο Υγείας).

Επιπρόσθετα, έχουν περισυλλεγεί από το Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER FERRY” εννέα (09) άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, που επιβιβάσθηκαν σε φουσκωτή λέμβο από ξενοδοχείο και ανοίχτηκαν ανατολικά της Ραφήνας. Επίσης, σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τον λιμένα Ραφήνας εντοπίστηκαν και διεσώθησαν από το ταχύπλοο Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER RUNNER” τρία (03) ανήλικα παιδιά και δύο (02) ενήλικες, όλοι ημεδαποί. Δύο άτομα διεσώθησαν από την Φρεγάτα “Έλλη”. Επιπλέον, αλιευτικό σκάφος εντόπισε και διέσωσε μία (01) γυναίκα ανατολικά της περιοχής Μάτι. Συνολικά από την Θάλασσα έχουν διασωθεί ως τώρα 17 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται ως τώρα, δύο (02) αλλοδαποί, ένας (01) άνδρας και μία (01) γυναίκα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ανατολική και Δυτική Αττική

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Στην Αττική σε πλήρη εξέλιξη είναι:

1. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 αεροσκάφη CANADAIR και 5 ελικόπτερα.

Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

2. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο Ίδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

3. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Οι πυρκαγιές της Αττικής όμως δεν ήταν οι μοναδικές που έχουν προκαλέσει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- Άγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών. Στην διαρκή συνεδρίαση συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Φωτεινή Παντιώρα, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Γιάννης Παπαευσταθίου, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλοι παράγοντες.

Απο την Πυροσβεστική γίνεται έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Έξι άτομα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία

Έξι άνθρωποι με εγκαύματα, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία από την μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης που κατευθύνεται προς τη Νέα Μάκρη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Όπως είπε η κ. Μαλλίρη σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, από του έξι εγκαυματίες οι 4 βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και θα διακομιστούν στο ΚΑΤ, ενώ οι άλλοι 2 με ιδιωτικό μέσο πήγαν σε ιδιωτική κλινική και εν συνεχεία διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Τυχόν άλλες διακομιδές θα γίνουν στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Η κ. Μαλλίρη χαρακτήρισε «δύσκολη και ιδιαίτερη» την σημερινή ημέρα για όλη την Ελλάδα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ταυτόχρονης σχεδόν εκδήλωσης πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με επίκεντρο το λεκανοπέδιο Αττικής όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές κυρίως σε μεικτή ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη: Επιστρέφει στην Ελλάδα εσπευσμένα ο Αλέξης Τσίπρας

Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν θέσει σε κίνδυνο σπίτια και περιουσίες. Ο Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης αναφέρει στο tweet του ότι έχει καλέσει επειγόντως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που μετέχουν στο μηχανισμό αυτό να δείξουν αλληλεγγύη και να προσφέρουν βοήθεια.

Συνδρομή του δήμου Μεγάρων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα, που έχουν προκύψει εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα, έχει εγκατασταθεί στο ΚΑΠΗ της Κινέτας (τηλ: 22960 65700), κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και διασώστες κι είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης το ΚΑΠΗ Μεγάρων (τηλ:22960 89150) παραμένει ανοικτό συνεχώς και υπάρχει κλιμάκιο υπαλλήλων του Δήμου για να προσφέρει συνδρομή σε όσους έχουν ανάγκη για στέγη και οποιαδήποτε φροντίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μεγάρων το Κλειστό Γυμναστήριο στο Εθνικό Στάδιο της πόλης (τηλ: 22960 81088) είναι και παραμένει ανοικτό, για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν και χρειάζονται γενικώς στέγη, νερό, φαγητό και ιατρική φροντίδα.

Στο τηλέφωνο 22960 81841 (γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων) εν τω μεταξύ μπορεί να επικοινωνήσει όποιος έχει ανάγκη.

Συνδρομή λιμενικού με σκάφη για τον απεγκλωβισμό πυρόπληκτων στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας

Στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας καταπλέουν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που έχουν αποκλειστεί σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.

Εκκενώνονται τα ΚΑΑΥ του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι

Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον ‘Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε πευκοδάσος στην περιοχή της Λευκίμης του δήμου Σουφλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό στη διάρκεια ξηρής καταιγίδας.

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτωπα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν τις επόμενες ώρες τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και του ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του άμεσα, αν κρίνει ότι μπορούν να συνδράμουν εθελοντές, ενημερώνοντάς τον ότι το σύνολο των εθελοντών της ΝΔ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών.