Πίσω από τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία ίσως είναι για δεύτερη φορά ο Τζακ Μα

Πίσω από τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία ίσως είναι για δεύτερη φορά ο Τζακ Μα
epa07831567 (FILE) - Jack Ma, the founder and executive chairman of Chinese e-commerce company Alibaba Group, attends a meeting of foreign business representatives with Russian President Vladimir Putin (not pictured) during the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia, 11 September 2018 (reissued 10 September 2019). Jack Ma is due to step down as Alibaba chairman today. EPA/TASS/HOST PHOTO / POOL MANDATORY CREDIT: TASS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για την Ant Group, που είναι θυγατρική του κινεζικού γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, και η οποία διατηρεί μερίδιο 33% στη γνωστή εταιρεία fintech. Ο Ma ίδρυσε τόσο την Alibaba όσο και την Ant, και οι δύο εταιρείες έχουν την έδρα τους στην πόλη που γεννήθηκε, το Χανγκτσού.

της Naomi Xu Elegant

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma μπορεί να δει μια εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος να σπάει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία.

Η κινεζική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ant Group στοχεύει σε μια αποτίμηση 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διπλή εισαγωγή της σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη, στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά που έγινε ποτέ, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η Ant αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Ant είναι θυγατρική του κινεζικού γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, που διατηρεί μερίδιο 33% στη γνωστή εταιρεία fintech. Ο Ma ίδρυσε τόσο την Alibaba όσο και την Ant, και οι δύο εταιρείες έχουν την έδρα τους στην πόλη που γεννήθηκε, το Χανγκτσού.

Το 2014, η Alibaba έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας τον τίτλο της μεγαλύτερης δημόσιας προσφοράς στην ιστορία και εισάγοντας τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή.

Η Saudi Aramco έσπασε το ρεκόρ της Alibaba τον Δεκέμβριο του 2019, όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο και συγκέντρωσε 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν η Ant πετύχει τον στόχο της συγκέντρωσης 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση μετοχών της, θα ξεπεράσει την Aramco.

Η Ant – αυτή τη στιγμή ο «μονόκερος» με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας στον κόσμο – στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταυτόχρονη διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και στη χρηματιστηριακή αγορά Star της Σαγκάης, και οι μετοχές της ίσως αρχίσουν να διαπραγματεύονται ακόμη και τον Οκτώβριο, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή.

Η απόφαση της Ant να εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ και στη Σαγκάη και όχι στις ΗΠΑ συμβαδίζει με την αυξανόμενη τάση των κινεζικών εταιρειών να επιλέγουν χρηματιστήρια πιο κοντά στην έδρα τους. Ακόμα και κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ επιδιώκουν δευτερεύουσες εισαγωγές σε χρηματιστήρια ή και διαγράφονται εντελώς από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, σε μια στιγμή που οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διαχέονται στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό κλάδο.

Ο αμερικανικός ρυθμιστικός έλεγχος των κινεζικών εταιρειών έχει εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας το περιβάλλον χρηματιστηριακής εισόδου εκεί πιο αβέβαιο για τις κινεζικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την έκθεση κερδών της Alibaba, η Ant κέρδισε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Ant κατέχει την πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών Alipay, η οποία έχει 900 εκατομμύρια χρήστες στην Κίνα και πάνω από 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Ο Μα παραιτήθηκε ως εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba το 2018, λέγοντας ότι ήθελε να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία. Ο ίδιος ελέγχει περίπου το 50% των ψήφων στην Ant.