Με το «πιστόλι στον κρόταφο» βρίσκεται η Ελλάδα

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» βρίσκεται η Ελλάδα

Ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και ασφυχτικά χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους προς την Ελλάδα.  Μέσα σε μόλις 48 ώρες, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, ιδιαίτερα τη στιγμή που η απόσταση η οποία χωρίζει τις δύο πλευρές είναι χαώδης.

Το μήνυμα το έστειλε και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, όταν, με αρκετή δόση ειρωνείας, δήλωσε ότι «το αν θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι απόφαση της Αθήνας», ενώ εμφάνισε την κυβέρνηση και τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη να μην ξέρουν τι θέλουν. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν είναι σίγουρος εάν αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρεί το βράδυ από τις Βρυξέλλες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αναχώρηση και των τεχνικών κλιμακίων, γεγονός που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση και σε τεχνικό επίπεδο δεν προχωρά. Ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, στρέφουν τα βλέμματά τους στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την ανανέωση του ELA. Ωστόσο, μετά την προηγούμενη αιφνιδιαστική κίνηση της ΕΚΤ, που διέκοψε πριν την καταληκτική προθεσμία την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, δεν αποκλείουν μια κίνηση του Μάριο Ντράγκι που θα πιέζει περαιτέρω προς τη λήψη αποφάσεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα ότι δεν ανησυχούν μόνο για το ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας από τον ΕΚΤ, αλλά και για το γεγονός ότι τα χρήματα στο ταμείο του δημοσίου τελειώνουν. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», συμπληρώνουν.

Άλλες πηγές, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δηλώνουν σοκαρισμένοι με τον «ανεπίσημο», όπως λένε τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τη διαπραγμάτευση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στις μέχρι τώρα συζητήσεις, δεν έχει παρουσιαστεί καμία έγγραφη και δεσμευτική πρόταση, πέρα από γενικόλογες δεσμεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Κυβέρνηση για Eurogroup: Aυτά θέλουμε, αυτά δε δεχόμαστε

Αποκάλυψη: Έτσι φτάσαμε σε τελεσίγραφο στο Eurogroup