Pitch Night: Η πορεία του MITEF Greece Startup Competition κορυφώνεται

Pitch Night: Η πορεία του MITEF Greece Startup Competition κορυφώνεται

Το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece έδωσε την ευκαιρία στους 24 ημιφιναλίστ να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους σε επενδυτές και επιχειρηματίες.

Με την ευκαιρία του προγράμματος Perfect Pitch, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition, το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece διοργάνωσε την εκδήλωση “Pitch Night”, την Πέμπτη, 6 Απριλίου, 2017 στο Microsoft Innovation Center Greece.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των επιχειρηματικών σχεδίων των ομάδων σε ένα επιλεγμένο κοινό επενδυτών, κριτών και μεντόρων του διαγωνισμού καθώς και σε μέλη του MITEF Greece. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι νέοι επιχειρηματίες που μετέχουν στο διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με επενδυτές και μέλη της κοινότητας του MITEF Greece, λαμβάνοντας καίριες συμβουλές που θα βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κύριος Τζέφρι Ρ. Πάιατ, επιβεβαιώνοντας την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ για τη καλλιέργεια και την ανάπτυξη μιας γενικότερης κουλτούρας νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. «Δηλώνω εντυπωσιασμένος από ό,τι έχω συναντήσει μέχρι στιγμής. Είναι ολοφάνερο πως η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και διαθέτει ένα εκδημοκρατισμένο επιχειρηματικό πνεύμα, το οποίο έχω καταλήξει ότι αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας […]. Το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας θα γραφτεί από ανθρώπους σαν και εσάς!», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ενθαρρύνοντας τους 24 συμμετέχοντες.

Ο πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου τόνισε στο FortuneGreece τη σημασία της συνέχισης και για φέτος του πολύ επιτυχημένου προγράμματος και στάθηκε στους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι οι φετινές υποψηφιότητες ανέβασαν ακόμη περισσότερο το επίπεδο. Οι εταιρείες που διαγωνίζονται βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στον πυρήνα των νέων τεχνολογιών, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας μεγαλύτερη ομοιογένεια και ακόμη πιο έντονα χαρακτηριστικά ετοιμότητας για τις προκλήσεις που ακολουθούν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 3μηνο εντατικό πρόγραμμα mentoring και εργαστηρίων για τις 24 ομάδες, που προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition, που στοχεύει στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και διασύνδεση με τη διεθνή αγορά, των Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας. Το εντατικό πρόγραμμα Perfect Pitch (27 Μαρτίου έως 5 Απριλίου, 2017) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Plano & Simple, συμβουλευτική εταιρία με έδρα τη Βοστόνη και εξειδίκευση στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματιών. Σκοπός των εργαστηρίων, που διεξήγαγε η Linda Plano, ήταν η συμβουλευτική καθοδήγηση των 24 ομάδων σχετικά με την τεχνική της παρουσίασης (pitching) των επιχειρηματικών τους ιδεών προς επενδυτές και πελάτες, βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοσή τους. Η εκπαιδευτική μέθοδος της Linda Plano αναπτύσσει ένα σύστημα 10 ερωτήσεων στις οποίες θα πρέπει να απαντά κάθε σωστή παρουσίαση επιχειρηματικής πρότασης απέναντι σε ένα κοινό επενδυτών.

Μιλώντας στο FortuneGreece, η Linda Plano στάθηκε στην άρτια συνεργασία με τους συμμετέχοντες αλλά και τη μεγάλη τους επιθυμία να μάθουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές της τεχνικής παρουσίασης των επιχειρηματικών τους ιδεών. Όπως η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά, η παρουσία της στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη τιμή καθώς και πολύ σημαντικό σταθμό στην προσπάθειά της να δώσει σε νέους επιχειρηματίες τα σωστά εφόδια που θα τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να θέσουν γερές βάσεις στην αναζήτηση των στόχων τους στο άμεσο μέλλον.

Οι 24 ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθες:

3asyR Ltd., 10Muse, Active Social Networking (ASN), Blueline, CityCrop Automated Indoor Farming, Cube RM, Cyclefi, Datalization, Entranet, Exclusivi Ltd., FixGuard, Fresh Strips B.V., Hotelsonspot, LilTECH, Metis Seagrass, OpenIchnos, QBRIQ, Save Bees, SentiGeek, SportsElectroceuticals, Spotawheel, Tesibit, TOORISTAS, και Wifins.

Περισσότερες πληροφορίες για τις 24 ομάδες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Οι 24 ημιφιναλίστ έχουν ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις με τους μέντορες που τους έχουν ανατεθεί ενώ παράλληλα παρακολουθούν σειρά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εργαστηρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος όπως: Νομικά θέματα, Marketing & Επικοινωνία, Στρατηγικές Ανάπτυξης & Χρηματικό-οικονομικά, Διαπραγματευτικές Ικανότητες και Ανθρώπινο Δυναμικό, που θα πραγματοποιηθούν από στρατηγικούς συνεργάτες του MITEF Greece. Για τη φετινή χρονιά μεγάλο μέρος του περιεχομένου των εργαστηρίων έχει εμπλουτιστεί με υλικό από προγράμματα επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο του MIT, με την υποστήριξη και εισηγήσεις από την EY.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 3μηνου προγράμματος, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 10 επικρατέστερες ομάδες οι οποίες θα προκριθούν στην τελική φάση και θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην Τελετή Λήξης και Απονομής του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, 2017, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στο πλαίσιο του 5th Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation, όπου φέτος δίνεται έμφαση στις τεχνολογίες σύγκλισης μέσα από πολυθεματικά workshops, συναντήσεις δικτύωσης (Β2Β) καθώς και ενημερώσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της έρευνας.