Πιθανή η επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα

Πιθανή η επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα

Στόχος είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας να ενισχύσει δράσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η από κοινού αναζήτηση τρόπων για την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Χρηματοδοτήσεων, του IFC, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός: “ζητάμε από το IFC, η χώρα μας να ξαναγίνει στην πράξη πάλι χώρα λειτουργίας και να δανειοδοτηθούν ή να δοθούν κεφάλαια σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Συζητήσαμε λοιπόν, τους τρόπους για την επίτευξη αυτής της συνεργασίας. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται σ’ ένα συγχρονισμένο, συντονισμένο πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και εδικά του ιδιωτικού τομέα. Δουλεύουμε εδώ και 2,5 χρόνια, παράλληλα με σειρά άλλων Τραπεζών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Τράπεζα Παρευξείνιας Συνεργασίας και η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η στήριξη των συγκεκριμένων Οργανισμών στις ελληνικές επιχειρήσεις δε θα συμβάλλει απλά και μόνο στην αύξηση της ρευστότητας. Θα δημιουργήσει ευρύτερες συνέργειες, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας, θα συμβάλλει στην προσπάθειά μας ν’ αναδείξουμε ξανά την Ελλάδα σαν ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό” δήλωσε ο κ. Μηταράκης

“Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη. Αυτή την προσπάθεια τη συνεχίσαμε επί υπουργίας Νίκου Δένδια ο οποίος απέστειλε και τη σχετική επιστολή πρόσκλησης στον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και σήμερα συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση” είπε ο κ. Μηταράκης και υπενθύμισε ότι το IFC έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν μ’ επιτυχία τις δραστηριότητες πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της μέσης Ανατολής, σε περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το IFC, είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας που εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση δράσεων του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Τσιτσιράγκος ανέφερε ότι μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξετάζεται η επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα. Όπως είπε, υπάρχουν σχέσεις με πολλές ελληνικές εταιρείες τις οποίες τις έχει υποστηρίξει η Εταιρεία στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. “Αυτή τη στιγμή μελετάμε το πώς μπορούμε να τις ενισχύσουμε και τις ελληνικές εταιρείες στο εσωτερικό της χώρας, να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία, να υποστηρίξουμε ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, να φέρουμε ρευστότητα στην αγορά και να βρούμε τρόπους με τους οποίους να δουλέψουμε με τις ελληνικές Τράπεζες και επίσης με την ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” όπως υπογράμμισε ο ίδιος.