Πιθανή η καθυστέρηση στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Πιθανή η καθυστέρηση στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας
Photo: REUTERS
Η λήξη του εμπορικού «πολέμου» μπορεί να αργήσει εάν δεν βρεθεί τόπος και χρόνος συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο κρατών.

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να υπογράψουν την πολυαναμενόμενη ενδιάμεση εμπορική συμφωνία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς συνεχίζονται ακόμη οι συζητήσεις για τους όρους αλλά και τον τόπο, όπως έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη, είπε ότι είναι πάντα πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του επιζήμιου εμπορικού πολέμου.

Έχουν προταθεί δεκάδες μέρη για τη συνάντηση, που αρχικά επρόκειτο να γίνει στο Σαντιάγο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού, η οποία στο μεταξύ ακυρώθηκε λόγω της κοινωνικής αναταραχής στη Χιλή. Μεταξύ άλλων, είχαν προταθεί περιοχές στην Ευρώπη και την Ασία, με τη Σουηδία και την Ελβετία να είναι από τις πιθανότερες. Η Πολιτεία της Αϊόβας, την οποία πρότεινε κάποια στιγμή ο Τραμπ, φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί ως πιθανότητα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα συζητηθούν οι πιέσεις που ασκεί η Κίνα για την αναστολή ορισμένων δασμών, όμως δεν αναμένεται ότι κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει την πρόοδο προς την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας. Πιστεύεται ότι το Πεκίνο θεωρεί ότι θα πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους αν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία, δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει ο Τραμπ από την έρευνα του Κογκρέσου σε βάρος του, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2020.