Πιθανός μελλοντικός διάδοχος του Χαμενεΐ ο δικηγόρος Ιμπραήμ Ραϊσί

Πιθανός μελλοντικός διάδοχος του Χαμενεΐ ο δικηγόρος Ιμπραήμ Ραϊσί

Ο Ραϊσί ιδεολογικά είναι σε πλήρη συμφωνία με τον αρχηγό του κράτους.

Ο αρχηγός κράτους του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είναι 80 ετών και έχει κακή υγεία. Στον αγώνα για την διαδοχή του φαίνεται ότι ο δικηγόρος Ιμπραήμ Ραϊσί προηγείται, γράφει το Der Spiegel.

Σε ηλικία 58 ετών ο Ιμπραήμ Ραϊσί έκανε δύο σημαντικά βήματα στην καριέρα του μέσα σε λίγες ημέρες: Ο ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ τον διόρισε την περασμένη εβδομάδα επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν. Στη συνέχεια, το συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων τον εξέλεξε ως αναπληρωτή πρόεδρό του. Είναι τώρα ο δεύτερος τη τάξει στην ομάδα που θα εκλέξει νέο πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη στο Ιράν σε περίπτωση θανάτου του Χαμενεΐ.

Αυτές είναι ισχυρές ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ επέλεξε τον δικηγόρο ως διάδοχό του. Ο Ραϊσί ιδεολογικά είναι σε πλήρη συμφωνία με τον αρχηγό του κράτους. Ως έφηβος, ήταν ενεργός υποστηρικτής της ισλαμικής επανάστασης κατά του Σάχη. Στα 20 ήταν εισαγγελέας της επαρχίας Χαμαντάν. Το 1989 προήχθη σε Γενικό Εισαγγελέα της ιρανικής πρωτεύουσας ενώ δεν ήταν ακόμη 30 ετών, το 2004 ο τότε επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Μαχμούντ Σαχρουντί τον διόρισε αναπληρωτή του και το 2014 έγινε Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν.