Πίθηκο στο διάστημα εκτόξευσε το Ιράν

Πίθηκο στο διάστημα εκτόξευσε το Ιράν

Εκτοξεύτηκε μέσα σε ένα πύραυλο που χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο για πρώτη φορά. 

Τον δεύτερο πίθηκο μέσα στο 2013, με το όνομα Φαργκάμ, έστειλε στο διάστημα το Ιράν όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Ο πίθηκος εκτοξεύτηκε στο διάστημα μέσα σε πύραυλο που χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο για πρώτη φορά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, και επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη.

«Συνολικά, αυτός είναι ο δεύτερος πίθηκος που στέλνεται στο διάστημα και επιστρέφει απόλυτα υγιής στο Ιράν. Συγχαίρω τον Ηγέτη, τους επιστήμονες και το έθνος», έγραψε ο ιρανός πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Twitter. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με τον τόπο απ΄όπου πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση.

Το Ιράν ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι έστειλε έναν πίθηκο στο διάστημα. Η Τεχεράνη έθεσε για πρώτη φορά σε τροχιά δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2009. Ενα χρόνο μετά, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμή εκτόξευσης ρουκέτας στο διάστημα που μετέφερε ένα ποντίκι, μία χελώνα και σκουλίκια.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι το διαστημικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς και την κατηγορεί ότι επιχειρεί να εμφανίσει τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ιράν ως επιθετικότητα.