Πιτσιλής: Η ΓΓΔΕ αποκτά νέο προφίλ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας

Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήσεων, τόνισε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

«Το μήνυμα είναι ένα: Δε χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» τόνισε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στο 8o Tax Forum. Ο Γ. Πιτσιλής προανήγγειλε τη δημιουργία «μόνιμων ομάδων» για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση, στοχευμένους ελέγχους ανά κλάδο, ενώ όπως είπε, διερευνάται και η δυνατότητα τροποποίησης του πλαισίου κυρώσεων για κάποιες παραβάσεις, όπως, π.χ. για την περίπτωση της αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

«Μου δώσατε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες βασικές σκέψεις για το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει η νέα ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων» είπε ο Γ. Πιτσιλής και μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται με το νέο προφίλ που θα αποκτά η ΓΓΔΕ από τις αρχές του 2017 σε ρόλο ανεξάρτητης ενισχυμένης αρχής: «Με το νέο αυτό προφίλ, θα ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος σε βαθμό ικανό να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την παραοικονομία, έκνομες λειτουργίες που εκβιάζουν «εκ των πριμάτων» όπως λέτε, την αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική υπερφορολόγησης» είπε ο Γ. Πιτσιλής και συνέχισε: «Αυτά ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε και εμείς. Και δεν είναι εύκολο το γνωρίζετε και το γνωρίζουμε όλοι. Ούτε όμως είναι και ανέφικτο. Προϋποθέτουν μέτρα που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και θα περάσουν το μήνυμα ότι στα δημόσια έσοδα, δε συνεισφέρουν μόνο οι ειλικρινείς – συνεισφέρουν όλοι».

«Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα νούμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό» συνέχισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Στο επόμενο διάστημα προχωράμε, πρώτον, σε μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήσεων». Τόνισε ότι επίσης, προετοιμάζονται σχέδια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο και ανά κατηγορία κλάδων, αλλά και εισήγηση για τροποποίηση του πλαισίου κυρώσεων για μη έκδοση αποδείξεων και παρεμπόδιση του ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικαστική εμπειρία του καλοκαιριού και «αφετέρου τις κοινωνικές επιπτώσεις των διατάξεων αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων».