Πιτσιόρλας: Το έργο της εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στα Οινόφυτα να προχωρήσει άμεσα

Πιτσιόρλας: Το έργο της εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στα Οινόφυτα να προχωρήσει άμεσα
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αθήνα Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Το έργο της εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης των Οινοφύτων είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να προχωρήσει με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα». Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και σημείωσε ότι «θα πρέπει οι διαδικασίες που ορίσθηκαν με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να τρέξουν για να μην χάσουμε αυτούς τους πόρους».

«Η χώρα μας μόλις βγήκε από μια μεγάλη κρίση» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας «στη διάρκεια της οποίας όλες οι άλλες χώρες έκαναν σημαντική πρόοδο, ενώ η Ελλάδα είχε προφανώς άλλες προτεραιότητες».

«Σήμερα πια πρέπει να αναδιοργανώσουμε εκ βάθρων το παραγωγικό μας μοντέλο» υπογράμμισε ο ίδιος και συνέχισε ότι ο στόχος προκειμένου να φτάσει η βιομηχανία στο 12% του ΑΕΠ ως το 2020 -ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος θα ανέρχεται σε 20% ως το 2020- είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος.

«Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές, από την ίδια την κουλτούρα και τις αντιλήψεις μας μέχρι το διοικητικό σύστημα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αυτό που χρήζει ερμηνείας, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, είναι το γεγονός ότι «μέσα στην κρίση καταφέραμε ως χώρα και αυξήσαμε τη βιομηχανική μας παραγωγή. Επίσης, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, καθώς και οι ιδιωτικές αλλά και δημόσιες δαπάνες για τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης».

«Η δική μου ερμηνεία για τα παραπάνω είναι ότι η μεγάλη κρίση κινητοποίησε τη δημιουργικότητα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ενός κομματιού του πολιτικού κόσμου» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι «με αφορμή το πολύ μεγάλο εγχείρημα της εξυγίανσης της περιοχής των Οινοφύτων, τα επιχειρηματικά πάρκα είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε, αλλά μένοντας μακριά από την παλιά λογική. Γιατί και στο παρελθόν δημιουργήθηκαν επιχειρηματικά πάρκα τα οποία σήμερα είναι γεμάτα κουφάρια. Με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις κάναμε κάποια βήματα, αλλά έχω πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν και εκκρεμεί η συνολική λύση».

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης, χρειάζεται ως προς τα επιχειρηματικά πάρκα να εντάξουμε στη λογική μας την έννοια της συμβίωσης των επιχειρήσεων, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα επιχειρηματικά πάρκα να γίνουν φορείς υλοποίησης προγραμμάτων και πολιτικών.

«Προχωράμε λοιπόν με σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαμόρφωση της δικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία προκειμένου να προλάβουμε να αξιοποιήσουμε, αλλά κυρίως να επηρεάσουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ