Πλαφόν κέρδους σε προϊόντα που επιβαρύνονται και απειλή προστίμων

Πλαφόν κέρδους σε προϊόντα που επιβαρύνονται και απειλή προστίμων
Έγιναν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος Μασούτης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, To κατάστημα, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 11 Σεπτεμβρίου, σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας Μασούτης με την Fraport αφού για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα σούπερ μάρκετ μέσα σε χώρο αεροδρομίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο καύσιμα και τρόφιμα που επηρεάζονται από το μέτωπο της Ουκρανίας - Προς κατάθεση στη Βουλή σχετική τροπολογία.

Φρένο στις υπερβολικές ανατιμήσεις καυσίμων και τροφίμων που είναι πιο «ευαίσθητα» στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και των διεθνών τιμών λόγω των παρενεργειών από τον πόλεμο στη Ουκρανίαεπιχειρεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι έτοιμη διάταξη – τροπολογία που προβλέπει πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και άλλα προϊόντα, η τιμή των οποίων υπόκειται σε μεταβολές λόγω της κρίσης που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το σκεπτικό είναι οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα των οποίων το κόστος επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να λειτουργήσουν με το περιθώριο κέρδους που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Για τον σχεδιασμό του μέτρου, που εστιάζει στον προσδιορισμό πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων, ελήφθησαν υπόψη και οι επιπτώσεις στα ήδη υψηλά κόστη μεταφοράς, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά ανώτατη τιμή το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη θα είναι πλέον ο οδηγός. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι «πρέπει να βάλουν πλάτη σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία» και μίλησε για βαριά πρόστιμα που θα επιβληθούν σε επιχειρήσεις, ακόμη και supermarket που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για υπερβάλλον κέρδος.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε προαναγγείλλει χθες το βράδυ την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν κρίνεται κρίσιμο και σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά. Όπως είπε στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του blue sky, η κυβέρνηση θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, ενώ είναι έτοιμη σχετική διάταξη – τροπολογία και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Αναφορικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ελλάδα ανέφερε ότι κάποια οικονομική ζημιά θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι τεράστια. Εξάλλου, είναι δύσκολο να γίνει αποτίμηση της επίπτωσης ενώ μαίνονται οι μάχες σε Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Ας σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ecofin, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Σταϊκούρας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς και τοπικούς φορείς.