«Πλάτη» της ΕΕ για δεύτερη θητεία της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ

«Πλάτη» της ΕΕ για δεύτερη θητεία της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ
Photo: AFP
Είναι η 12η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ από την ίδρυσή του το 1944.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την ανανεώση της θητείας της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να υποστηρίξουν από κοινού την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για μια δεύτερη θητεία ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ», ανέφερε την Τρίτη εκπρόσωπος της βελγικής προεδρίας της ΕΕ.

Το Reuters υπενθυμίζει πως η τρέχουσα πενταετής θητεία της Βουλγάρας αξιωματούχου λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Παραδοσιακά οι ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και οι ΗΠΑ προτείνουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι για τη θέση, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Αποτίμηση και κριτική

Η Γκεοργκίεβα είναι η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ -μετά από την νυν διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ– και το πρώτο πρόσωπο από αναδυόμενη οικονομία της αγοράς. Είναι η 12η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ από την ίδρυσή του το 1944.

Η Γκεοργκίεβα δέχθηκε από νωρίς επικρίσεις εντός και εκτός του ΔΝΤ για την προσπάθειά της να συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα στις εκθέσεις εποπτείας για τις οικονομίες των χωρών μελών και για την εστίασή της στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση μεγάλων δανείων για την Ουκρανία, επέβλεψε την αναμόρφωση του μαζικού προγράμματος δανείων της Αργεντινής και εργάστηκε σταθερά για να βοηθήσει την Κίνα να αγκαλιάσει τις αναδιαρθρώσεις δημόσιου χρέους

Επέζησε επίσης μιας προσωπικής πρόκλησης το 2021, όταν το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό της μετά την εξέταση ισχυρισμών ότι πίεζε το προσωπικό να μεταβάλει δεδομένα υπέρ της Κίνας, ενώ εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com