Πλεύρης: Υπάρχουν ενδείξεις για θερινό κύμα κορωνοϊού

Πλεύρης: Υπάρχουν ενδείξεις για θερινό κύμα κορωνοϊού
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλάει κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων, στο υπουργείο Υγείας, Αθήνα Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Περιμέναμε την αύξηση αυτή και είναι λογικό καθώς έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης.

Με τη χτεσινή κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – με 9.288 νέες μολύνσεις – να προκαλεί ανησυχία, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε ότι τα μοντέλα δείχνουν θα υπάρξει ένα θερινό κύμα κορωνοϊού. Ωστόσο, καθησύχασε λέγοντας ότι το κύμα αυτό δεν αναμένεται να μας επηρεάσει, ούτε φαίνεται θα ασκηθεί πίεση το σύστημα υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

«Περιμέναμε την αύξηση αυτή και είναι λογικό καθώς έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης, ζητώντας από τις ευάλωτες ομάδες «να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας».

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, ο υπουργός είπε ότι οι ειδικοί σημειώνουν δύο χαρακτηριστικά:

  • Ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του πληθυσμού
  • Εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον.

Με βάση όσα λένε οι ειδικοί, ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι από τις υπομεταλλάξεις αυτές «δεν υπάρχει ασφάλεια από τη νόσηση, αλλά υπάρχει ασφάλεια από τη σοβαρή νόσηση».

«Σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα έχει αυξομειώσεις αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας. Πάντως, θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων, και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί «μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα) αλλά μπορεί και να μην ενεργοποιηθεί τίποτα».

Μάλιστα, εξήγησε ότι λόγω της μεταδοτικότητας των συγκεκριμένων στελεχών του κορωνοϊού «είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα».